Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Bengt Gustafsson klar för Mästarnas mästare

Våren 2021 sänds den 13:e upplagan av Mästarnas mästare och för första gången finns en volleyspelare i startfältet!

Bengt Gustafsson är en av svensk volleybolls största spelare genom tiderna, om inte den störste. Meritlistan talar för sig själv. 233 landskamper, silver och utsedd till bästa spelare vid EM på hemmaplan 1989, uttagen i världslaget 1989 och mängder av mästartitlar från en internationell karriär långt utöver det vanliga. Bland annat.

57 år fyllda har han nu som första volleybollspelare valts ut som deltagare i SVT:s succéprogram Mästarnas mästare.

- En otrolig ära! Jag känner mig jättestolt att få vara en del av det här. Samtidigt är det lite nervöst. Man vill ju inte göra bort sig, men gör jag det kan jag bjuda på det. Några av de andra deltagarna lade av med sina idrotter mer nyligen, så för dem är det nog lite lättare, men det ska bli jätteroligt. Jag ser verkligen fram emot alltihop, säger Gustafsson när volleyboll.se når honom strax efter att SVT offentliggjort startfältet.

Tillfrågad tidigare

Med tanke på Bengts CV är det nästan konstigt att han inte redan varit med i programmet. För volleyboll.se avslöjar han dock att han fått frågan tidigare:

- Ja, jag blev faktiskt tillfrågad förra året, men det var alldeles för kort tid att förbereda sig på i och med att jag inte har tränat kontinuerligt sedan 1991. Jag blev glad över frågan, men den kom liksom för tajt inpå inspelningsdatum. Men jag sa att om jag får frågan igen till nästa år så ska jag se till att vara redo. Nu har jag vetat ett par månader och känner mig redo.

För den oinvigde kan berättas att Mästarnas mästare går ut på att ett antal före detta idrottsstjärnor, som alla har varit mästare i sina sporter, möter varandra i olika grenar. Samtliga medverkande har två saker gemensamt: de har alla tagit medaljer inom sina respektive sporter och de har alla avslutat sina aktiva karriärer. En efter en slås mästarna ut tills bara en återstår, den person som blir korad till Mästarnas mästare.

Parallellt med tävlingsmomentet får tittarna samtidigt fördjupa sig i och göra tillbakablickar på deltagarnas karriärer.
- Det kommer nog bli både roligt och samtidigt lite känslosamt, konstaterar Gustafsson.


"Bengans" landslagsdebut 1982. Foto: Åke Lager.

"Tankarna far runt"

Bengt har spelat volleyboll på allra högsta nivå, på de största av idrottens scener och gjort det med bravur. Att det varje avsnitt kommer sitta omkring 2 miljoner tittare hemma i TV-sofforna och följa honom och hans medtävlande är inget han räds.
- Nä, jag tänker inte så mycket på det. Det berör mig faktiskt inte. Sedan vill jag ju prestera, jag är tävlingsmänniska. Det är väl mer därför jag är lite nervös. Vad blir det för tävlingar och hur ska jag klara av dem och tackla dem? Tankarna far runt i skallen. Det är lite mer sånt som jag går runt och funderar på nu inför.

Har du träffat någon av de andra deltagarna tidigare?
- Inte vad jag kan komma ihåg, men jag ser fram emot att göra det. Ska bli skitorligt med blandningen på folk, med lite olika åldrar och olika idrotter. Jag ser fram emot att höra om deras karriräer och liv som atleter.

I september startar inspelningarna på Bjärehalvön i Skåne. Det är första gången programmet spelas in i Sverige och orsaken är förstås det osäkra läget kring covid-19 i Medelhavsområdet, där programmet normalt brukar spelas in.

Den färdiga produktionen sänds sedan under våren 2021. Volleyboll.se har med andra ord anledning att återkomma till ämnet både en och två gånger framöver.

Avslutningsvis vill vi gratulera Bengt till uttagningen och önska honom lycka till med tävlingarna!

DELTAGARNA - MÄSTARNAS MÄSTARE 2021

Grupp 1


Johan Olsson, 40, skidor
Anders Hedberg, 69, ishockey
Jan Boklöv, 55, backhoppning
Frida Östberg, 42, fotboll
Sanna Tidstrand, 34, speedski

Grupp 2


Therese Alshammar, 42, simning
Johanna Larsson, 31, tennis
Linnéa Torstenson, 37, handboll
André Myhrer, 37, slalom
Bengt Gustafsson, 57, volleyboll

Fler nyheter

Publicerad: 2020-08-25

Senast uppdaterad: 2020-08-25

Visa fler nyheter

Sponsorer