Angående streamingtjänsten och GP-helgens sändningar
Här följer information om helgens Grand Prix-streaming som havererade i samband med söndagens damfinal.
Det var dukat för stor volleybolldramatik under helgen, med ett spännande Grand Prix på menyn. Svenska Volleybollförbundet kunde tillsammans med Genius Sports erbjuda möjligheten att se alla GP-matcher samlat på den nya streamingplattformen volleytv.se, vilket var oerhört viktigt och glädjande, inte minst i en tid när det inte går att ta plats på läktaren.
Sändningarna, som till helgen växlat upp med tvåkameralösning, kommentator och bättre bildkvalitet, gick på det stora hela bra under lördagens semifinaler, liksom söndagens herrfinal.
Under damfinalen hände dock det som inte fick hända. Trots noggranna förberedelser uteblev sändningen helt, vilket drabbade alla oss som bänkat sig framför TV-apparater, surfplattor och mobiltelefoner för att se den efterlängtade tillställningen.
- Det var ett haveri och inget annat. Oerhört tråkigt för alla inblandade, tittare som förbund och leverantör. Vi ser givetvis allvarligt på det inträffade och har fått en förklaring till hur det här kunde hända. Leverantören kan se att vi och lokalarrangören gjort allt rätt från vår sida i själva hallen. Problemet ligger hos leverantören, som har felsökt och jobbar för att säkra framtida sändningar, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.
Trots att streamen enligt fastställda rutiner testades framgångsrikt under förmiddagen, i god tid innan lagen ens kommit in i hallen för att värma upp, uppdagades problemet av leverantören just innan matchstart. Både Svenska Volleybollförbundet och leverantören använde alla tillgängliga resurser för att lösa den uppkomna situationen, men när det snart stod klart att det inte gick att åtgärda startades som en nödlösning en enklare stream på Svensk volleybolls Facebooksida.
- Det blev en "quick fix" som gjorde att det trots allt gick att följa stora delar av matchen, inklusive avgörandet och prisceremonin. Men det var inte på det här sättet vi ville att våra betalande kunder skulle få uppleva en GP-final. Vi kan bara be om ursäkt, fortsätter Kihlström.
Tittare som till aktuell helg köpt Grand Prix-paketet eller pay-per-view-access till damfinalen kommer kontaktas per mejl de närmaste dagarna med information om kompensation.
- Vi förstår att det inte ersätter upplevelsen som tittarna gått miste om, men vi hoppas att gesten blir ett bevis för hur ledsna vi är över den uppkomna situationen och att vi tar den på största allvar. Vi vill naturligtvis att de fortsatt ska vara med oss på resan genom elitseriesäsongen 2020/21, säger Kihlström.
Volleytv.se bygger på en automatiserad streamingtjänst och produktionslösning som gör att alla elitseriematcher från volleybollsäsongen 2020/21 går att följa live och integrerat på Svenska Volleybollförbundets serieportal. Intäkterna från försäljningen går till elitserieklubbarna och deras verksamhet. Sedan säsongsstarten har över 150 matcher sänts på plattformen.
- En fantastisk siffra, och då har vi både sluttampen av grundserien och SM-slutspelet kvar att räkna in. Det kommer bli ett jätterekord vad gäller antal streamade elitseriematcher under en och samma säsong. Vi har upplevt en del problem sedan uppstarten med testsändningarna som inleddes i september 2020, och vi har förståelse för att kunderna är frustrerade efter en helg som denna, men tjänsten är fortfarande ny och det är en långsiktig satsning, säger Kihlström och fortsätter:
- Aldrig tidigare har vi kunnat erbjuda både nyfrälsta och redan inbitna volleybollfantaster möjligheten att se alla matcher samlat under ett och samma tak. Tjänsten utvecklas hela tiden och kommer bara bli bättre ju längre tiden går. Vår leverantör är en stor aktör på den globala marknaden och de har på kort tid investerat stora resurser i att etablera sig inom volleybollen. Ingen annan kan just nu erbjuda varken oss eller den svenska volleybollpubliken en lika heltäckande tjänst. Men återigen, vi ber om ursäkt för söndagens uteblivna sändning och vi kommer att göra allt vi kan för att få sändningarna att fungera bättre.