Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Grönt ljus för träning för alla barn och ungdomar

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen att alla barn och ungdomar födda 2002 och senare får delta i organiserad idrottsträning från och med den 6 februari. Vikten av att även gymnasieungdomarna nu får träna betonades.

Regeringen förlänger rekommendationen att hålla offentliga verksamheter som inte är nödvändiga stängda till den 21 februari. Men fritids- och idrottsaktiviteter för barn och ungdomar födda 2002 eller senare undantas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Därmed kan nu även ungdomar i gymnasieåldern träna organiserat igen, både inomhus och utomhus.

Såväl Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Riksidrottsförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. trycker på vikten av idrott och rörelse för barn och ungdomar även under pågående pandemi, men understryker samtidigt att läget i samhället är allvarligt. Pandemilagen Länk till annan webbplats. såväl som Folkhälsomyndighetens allmänna råd och föreskrifter Länk till annan webbplats. ska följas vid idrottsträningar.

Observera att skärpningar av de nationella allmänna råden kan införas regionalt. Distrikt och föreningar ska hålla sig informerade om vad som gäller i regionen/kommunen där de verkar.

Med anledning av torsdagens beslut har Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina föreskrifter och rekommendationer Länk till annan webbplats.

Verksamhet för barn och ungdomar födda 2002 och senare
För idrottsföreningar som bedriver verksamhet för barn och ungdomar födda 2002 och senare gäller att:

  • När det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus. Verksamhet som bara kan bedrivas inomhus kan göra det, men då krävs extra försiktighet eftersom smitta sprids lättare inomhus.
  • Minimera antalet personer som närvarar samtidigt, eller på annat sätt undvika trängsel.
  • Avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar. Undantag gäller för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare Länk till annan webbplats.. Ungdomar födda 2002-2004 får alltså träna men ska inte tävla eller spela match, inte ens enstaka tävlingar eller matcher. 

Verksamhet för personer födda 2001 eller tidigare
Träning inomhus kan bedrivas i de fall region, kommun och hallägare tillåter detta. Det är föreningens ansvar att löpande hålla sig uppdaterad vad som gäller där de verkar. Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska följas enligt nedan. 

För personer födda 2001 eller tidigare som deltar i idrottsverksamhet gäller att:

  • hålla avstånd till varandra,
  • inte dela utrustning med varandra,
  • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus,
  • undvika gemensamma omklädningsrum,
  • resa till och från aktiviteten individuellt, och
  • utföra aktiviteten i mindre grupper.

Spelare födda 2001 och tidigare ska ej spela match. 

Volleybollförbundets hållning

Volleybollförbundet gläds över förändringen som innebär att även äldre ungdomar kan komma tillbaka i föreningsorganiserad träning fullt ut. Det är oerhört viktigt för utövarnas fortsatta idrottsintresse.

I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro. Folkhälsomyndigheten har gång på gång slagit fast att det är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv att barn och unga fortsätter att röra på sig.

Svenska Volleybollförbundet uppmuntrar därför att träningsverksamheten för barn- och ungdomar bedrivs utifrån varje förenings specifika förutsättningar samt inom ramen för gällande lagar, föreskrifter och rekommendationer.

Avslutningsvis vill vi betona det personliga ansvaret att skydda sig själv och andra. Varje förening ska vidta lämpliga åtgärder och anpassa sin verksamhet för att undvika smittspridning. Som rörelse fortsätter vi ta ansvar tillsammans, med det gemensamma målet att det så snart som möjligt ska gå att utöva vår älskade idrott som vanligt.

Svenska Volleybollförbundet fortsätter följa utvecklingen och står redo att göra nya anpassningar av verksamheten. Uppdateringar kommuniceras via volleyboll.se. Frågor ställs till info@volleyboll.se.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-02-04

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Visa fler nyheter

Sponsorer