Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svenska Volleybollförbundet instiftar Hall of Fame

2021 fyller Svenska Volleybollförbundet 60 år! Som en del i jubileet och för att fira vår rika historia inrättas nu en Hall of Fame. Personer som gjort extraordinära insatser för Svensk volleyboll kommer att väljas in årligen.

- Att volleyboll fick fäste i vårt land under första halvan av 1900-talet och sedan växte till den starka och levande rörelse vi är i dag har vi många att tacka för. Genom åren har framstående personligheter gjort bestående avtryck och storartade insatser för vår idrotts utveckling, både på och vid sidan av planen. Med Svensk volleybolls Hall of Fame vill vi hylla och uppmärksamma dessa. De är en viktig del av vår historia, som vi ska minnas, värna och vara stolta över, säger Svenska Volleybollförbundets ordförande Lennart Neovius.

Den som väljs in kan komma från rörelsens alla delar och vår idrotts olika grenar. Varje år kommer nyinvalda personer få äran att ta plats i den exklusiva skaran utvalda som gjort hedervärda bedrifter för volleybollsporten i Sverige. 

De första att bli invalda presenteras lördagen den 22 maj i samband med Svenska Volleybollförbundets digitala årsmöte. Förhoppningen är också att en större uppvaktning av de invalda ska vara möjlig senare under året, i samband med ett planerat jubileumsfirande.

Jury utser

Hall of Fame inrättas på beslut av Svenska Volleybollförbundets styrelse, som också tillsatt en arbetsgrupp av ideellt engagerade och erfarna volleybollfantaster med ansvar för att tillvarata svensk volleybollhistoria. I uppdraget ingår att driva arbetet med Hall of Fame och att agera jury.

- Idéen om en Hall of Fame har funnits länge och tiden känns nu mogen att göra verklighet av det hela. I samband med Grand Prix 2020 i Uppsala samlade vi några personer för en förutsättningslös diskussion på ämnet. Nu, lite drygt ett år senare, har vi alla förutsättningar på plats. Det känns mycket glädjande, och vi ser med spänning fram emot att få veta vilka som blir de första att väljas in, fortsätter Lennart Neovius.

Om Referensgruppen Volleybollhistoria
Referensgruppen för volleybollhistoria arbetar med utveckla och vårda tillgång och exponering av Svensk volleybolls historia. I uppdraget ingår också att agera jury för Hall of Fame. I arbetsgruppen sitter:

  • Agneta Kristiansson
  • Henrik Tingdahl
  • Lennart Kristiansson
  • Maggi Nylén
  • Olle Åström
  • Åke Lager

OM HoF-logotypen
Hall of Fame tillägnas en egen logotyp som i färgsättning, komposition och element kopplas samman med Svensk volleybolls grafiska profil. HoF-logotypen är framtagen av Willem Lindell.


Foto: Åke Lager, Robert Boman, IOC, FIVB, CEV. Montage: Joakim Bengtsson.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-03-25

Senast uppdaterad: 2021-03-25

Visa fler nyheter

Sponsorer