Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Här är de första att väljas in i Svensk volleybolls Hall of Fame

I år fyller Svenska Volleybollförbundet 60 år! Som en del i jubileet inrättas nu Svensk volleybolls Hall of Fame, och de första tolv som valts in presenterades under lördagens årsmöte.

- Genom åren har många gjort storartade insatser för vår idrotts utveckling, både på och vid sidan av planen. Med Svensk volleybolls Hall of Fame vill vi hylla och uppmärksamma en del av dessa. De är en viktig del av vår historia, säger Svenska Volleybollförbundets avgående ordförande Lennart Neovius, som tog initiativet till Hall of Fame.

Följande personer har valts in i Svensk volleybolls Hall of Fame 2021:

1. Einar Hamberg | Kategori ledare Volleybollförbundets förste ordförande, en eldsjäl som ”bodde” på kansliet och fick fart på svensk volleyboll. Förbundets revisor under många år. Växte upp i en svensktalande by i Estland. Aktiv som spelare i Krutgubbarna till närmare 90 års ålder.
2. Anders Kristiansson | Kategori ledare Den person som betytt mest för svensk volleybolls utveckling. Först elitspelare och senare tränare med ett otal internationella meriter. ”Uppfann” ungdomsvarianten Volley 2000, med studs, och tränar beachvolleylandslaget. Ende svensk i invald International Hall of Fame.
3. Jan Lundgren | Kategori spelare Den förste svenske volleybollspelare som blev känd utanför den inre kretsen. ”Mr Volleyboll” var passare i landslaget och Lidingö SK och vann 14 raka SM-guld. Först till 100 landskamper, totalt blev det 166.
4. Mats Ekman | Kategori spelare Fruktad anfallspelare och servemottagare under hela 1970-talet med sex SM-titlar, varav den sista togs tillsammans med de ungdomar han tränat i hemmaklubben Floby VK. 146 landskamper.
5. Yvonne Olausson Orvemo | Kategori spelare Var länge den som hade spelat flest landskamper av damerna. EM-slutspel med landslaget samt finalspel i Europacupen för cupvinnare med Sollentuna. 171 landskamper och 12 SM-guld.
6. Susanne Granelli Olson | Kategori spelare Passare i den första generation som gav svensk damvolleyboll internationella framgångar. EM-slutspel samt finalspel i Europacupen för cupvinnare. 140 landskamper och 10 raka SM-guld.
7. Eva Hansen Hoszek | Kategori spelare Har spelat fler landskamper än någon annan svensk dam, 178 st. En av de dominerande spelarna under 1980-talet, ”Årets spelare” både 1986 och 1991. 5 SM-guld samt fyra SM-guld i beachvolley.
8. Birgitta Axelsson | Kategori spelare ”Bax” var en profil i landslaget på 1970- och 1980-talet. Årets spelare säsongen 1987, 166 landskamper och 10 SM-guld. Var även en duktig beachvolleyspelare med fyra SM-vinster.
9. Jan Hedengård | Kategori spelare Passare i den generation som stod för det svenska volleybollundret. Har spelat ett OS, två VM och fem EM och hela 387 landskamper. Har haft en lång proffskarriär och vunnit titlar i flera olika länder.
10. Bengt Gustafson | Kategori spelare ”Bengan” var vår förste internationelle storspelare. Firat proffs i både Italien och Grekland. Den förste volleybollspelare som blev känd för svenska folket och har också fått vara med i SVT:s ”Mästarnas mästare”.
11. Tom Englén | Kategori beachspelare Han och ”Figge” Petersson var de första svenskarna som satsade på en internationell karriär i beachvolley. Med mycket små medel kuskade de jorden runt och lyckades kvala in till det första OS:et i beachvolley, i Atlanta 1996.
12. Fredrik Petersson (nu Emanuelsson) | Kategori beachspelare En av svensk beachvolleybolls internationella pionjärer. Satsade helhjärtat och lyckades tillsammans med Tom Englén kvala in till det första OS:et i beachvolley, i Atlanta 1996.

























Var och en av de invalda kommer under den närmaste tiden att presenteras utförligare på volleyboll.se.

LÄNKAR
Svenska Volleybollförbundet instiftar Hall of Fame Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-22

Senast uppdaterad: 2021-05-22

Visa fler nyheter

Sponsorer