Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klara och August fick RF:s stipendium för elitidrott och studier

Grattis Klara Andersson och August Borna! Båda har nu förbättrat sina möjligheter att utvecklas inom elitvolleyboll och samtidigt kunna klara sina högskolestudier. ”Roligt! Jag ser det som en bekräftelse på att man gör någonting bra”, säger Klara.

Klara Andersson hör hemma i Hylte/Halmstads elitserielag i volleyboll och August Borna i Lunds dito – även om August under den här hösten bor i Milano, Italien, där han går ett utbytesprogram.

Nyligen fick de veta att de tilldelats Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Det betyder att de får 50.000:- kronor vardera och att de får hjälp inom områden som idrottspsykologi och idrottsmedicin.

– Det är en väldigt stor ära. I den här sporten som vi spelar är det välkomna pengar och annan hjälp som vi får. Jag blev stolt och väldigt glad, berättar August i telefon från Milano.

RF och Svenska Spel delar årligen ut 50 elitidrottsstipendier inom idrotter som tillhör RF och av stipendiaterna tillhör två svensk volleyboll.

– Årets 50 stipendiater håller mycket hög idrottslig nivå. Flera har under sommaren deltagit i OS, Paralympics och i andra mästerskap. Flera har till och med tagit medalj. Aktiva som håller på med vinteridrotter har precis påbörjat sina säsonger där OS och Paralympics i Beijing är målet för några, säger Kent Lindahl, sakkunnig i dubbla karriärer på Riksidrottsförbundet.

Bland övriga stipendiater märks bland andra Louise Jannering, paracykel, Maja Nylén Persson, ishockey, Emil Danielsson, längdskidor, och Alexander Dahlin, judo.

 

– Elitidrotts- och utbildningssatsningen sammanfaller oftast i en kritisk ålder mellan 20 och 30 år och ett stipendium gör stor skillnad för att stärka elitidrottssatsningen och möjliggöra studier vid en högskola eller ett universitet, säger Lindahl.

Klara Andersson, som var med i den svenska truppen inför årets volleyboll-EM, studerar media och kommunikation med inriktning hälsa på högskolan i Halmstad. Programmet är 3-årigt och hon har just inlett andra studieåret. Hon ser fram emot kommande säsong i elitserien med Hylte/Halmstad, men också studierna och hur stipendiet kan hjälpa henne.

– Det här förbättrar möjligheterna att plugga samtidigt som man idrottar, säger hon.

Landslagsspelaren August Borna studerar till civilingenjör i teknisk matematik i Lund. Som en del av studierna är han just nu i Milano, men kommer tillbaka till Lunds VK och elitserien i samband med juluppehållet.

– Jag vet inte exakt hur det blir med volleybollen här nere, men jag kommer träna och ser fram emot elitserien med Lund efter jul, säger han.


Fakta om Elitidrottstipendiet 2021–2022
  • Antal sökande var 336 idrottare från 51 olika specialidrottsförbund.
  • Av de sökande var 163 män (49 procent) och 173 kvinnor (51 procent).
  • 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut.
  • Stipendiaterna är från 30 specialidrottsförbund och 35 olika idrotter.
  • 31 stipendiater är kvinnor (62 procent) och 19 är män (38 procent).
  • 46 stipendiater studerar på universitet/högskola, 4 läser på folkhögskola eller yrkeshögskola. 

Fler nyheter

Publicerad: 2021-09-21

Senast uppdaterad: 2021-09-21

Visa fler nyheter

Sponsorer