Idag öppnar idrotten – så här påverkar det volleybollen
Volleybollen är tillbaka. Utan restriktioner. Idag lyfts publiktaket och vi kan obehindrat gå på volleyboll igen. "Nu kan vi genomföra de 2000 matcher vi har planerat för", säger Svenska Volleybollförbundets Martin Kihlström.
Idrotten har en svår tid bakom sig. I mars 2020 beslutade regeringen att drastiskt minska större folkgrupper från att samlas och idrotten drabbades hårt. Sedan dess har ingenting varit sig likt och stora delar av idrottens verksamhet har under perioder tvingats till uppehåll.
Nu har idrottandet kommit igång igen, men många idrotter upplever ett tapp av utövare. Inom volleybollen märks minskningen av utövare inte på samma sätt, utan istället verkar det som att trycket på volleyboll är större nu än före pandemins intåg.
– Vi har ungefär 30 lag fler i seriespel nu än före pandemin, vilket betyder närmare 2000 matcher som ska genomföras den kommande säsongen. Lägg till alla cuper och ungefär 200 turneringar i beachvolley, berättar förbundets nationella förbundschef Martin Kihlström.
Nu återstår att se om hur publiken har reagerat. Idag, 29 september, tas i Sverige maxantalet för deltagare vid allmänna sammankomster bort.
Det innebär i praktiken att publiktaket lyfts. Inom både volleyboll och beachvolley har sporten upplevt internationella framgångar den senaste tiden, och inte minst gäller det damernas volleyboll-EM i augusti. Frågan är nu hur det påverkar publiken på plats i arenorna.
Mest publik i helgens elitseriepremiär, när restriktioner fortfarande rådde, hade Lunds VK.
– Vi är supertaggade på att spela kommande matcher med publik och hoppas på grym stämning som det blir i vår hemmaarena, berättar Stefan Sjöström, klubbchef.
En förening som hade mycket publik innan vändkorsen låstes var Engelholms VS.
– Klart det här är positivt, och bra om vi kan släppa in publik. Det är ju därför vi spelar. Det passar bra nu när vi har Hylte/Halmstad i första matchen. Men vi kommer fortsätta hålla bra koll på flödena i hallen, berättar sportchefen Fredrik Tågsjö.
Ja, allt är inte frid och fröjd än. Vissa särskilda villkor finns kvar, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Ett av dem rör allmänna råd till ovaccinerade vuxna som måste fortsätta hålla större avstånd eftersom de både kan smittas och smitta och därmed föra smittan vidare. De ska också iaktta extra försiktighet i kontakt med riskgruppen 70 år och äldre.
Dessa råd gäller inte personer under 18 år eller personer som av medicinska skäl har rekommenderats att inte vaccinera sig.
– Vi är positiva men försiktiga. Våra arrangörer gör ett jättejobb och jag hoppas att publiken kommer tillbaka och att vi också har hittat en ny publik, säger Kihlström.
Inom volleybollen diskuteras inte vaccinationsbevis som till exempel inom ishockeyn, men inom svensk volleyboll vidtas försiktighetsåtgärder även framöver.
– Vi har anpassat verksamheten och det kommer vi fortsätta med. Vi fortsätter skilja på in- och utpassering, vi hjälps åt med att hålla avstånd och vi försöker fortsätta erbjuda enkla möjligheter att tvätta händerna, till exempel, säger Kihlström.
Men med det sagt kvarstår faktum – publiktaket är borta och volleybollen kan bedriva verksamhet med den största friheten sedan mars 2020.
Svenska damlandslagets framfart kan ha påverkat publikintresset. Om det påverkar antalet åskådare på läktarna återstår att se nu när publiktaket lyfts. Foto: Robart Boman