Svensk volleyboll förstärker arbetet mot matchfixning
Sju idrottsförbund har tagit fram antimatchfixningsprogram. Det berättade Riksidrottsförbundet idag. Svenska Volleybollförbundet är ett av dem. "Det här ger en ökad trygghet för våra aktiva", säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på SVBF.
Antimatchfixningsprogram, som samordnas av Riksidrottsförbundet, innebär en tydlig struktur för förebyggande arbete, regelverk för utredande arbete och åtgärder såsom straff vid matchfixning och otillåten vadhållning.
– Aktiva ska veta att vi har rutiner på plats även inom volleybollen, säger Kihlström.
De specialidrottsförbund som fastställt antimatchfixningsprogrammen är utöver Volleybollförbundet också Basketbollförbundet, Skidförbundet, Motorsportförbundet, Tennisförbundet, Bordtennisförbundet och Ishockeyförbundet.
I programmen tydliggörs specialidrottsförbundens åtagande inom det förebyggande såväl som i det utredande arbetet. Utvecklandet av programmen har blivit än mer aktuellt i och med den utredning som nyligen presenterades om åtgärder för förstärkt arbete mot matchfixning. Utredningen föreslår bland annat att idrottens aktörer lättare ska erhålla mer information om misstankar gällande matchfixning och vadhållning från bland annat spelbolagen.
– Utredningens förslag innebär större möjligheter för idrotten att arbeta med frågan, men betyder också högre krav på oss att kunna hantera det. I och med upprättande av programmen och arbetet utifrån dessa så rustar sig specialidrottsförbunden för att möta de kraven, säger Jakob Uddeholt, samordnare mot matchfixning Riksidrottsförbundet.
– Under året har vi stärkt vårt arbete för att proaktivt motverka matchfixning och otillåten vadhållning. Nu tar vi ett nytt steg tillsammans med andra förbund, säger Martin Kihlström.