Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tomas kan bli Årets Eldsjäl: ”Nu får man fara och köpa kostym”

Tomas Bergqvist i Norsjö Volleyboll kan bli Årets Eldsjäl. Efter 30 år som tränare har han aldrig tänkt den tanken. ”Jag trodde någon skojade med mig”, säger han. Läs om Tomas här, med länk till omröstningen.

Tomas Bergqvist har som en av fyra kandidater i Sverige blivit nominerad till Årets Eldsjäl i kategorin Ledare. Det är Folkspel som varje år arrangerar Eldsjälsgalan och som via omröstning utser Årets Eldsjäl.

50 år gammal ser han inget slut på sitt engagemang och undrar snarare hur man kan sluta med något som är så roligt som volleyboll.

– Jag förstår inte varför inte alla spelar volleyboll, säger han om sporten han varit trogen mer eller mindre hela livet.

Med en bit glimt i ögat lägger han till:

– Jag tror inte de fattar bättre, helt enkelt.

För några veckor sedan ringde det i hans telefon, där en röst berättade om nomineringen. Tomas tog det först som ett skämt.

– Men efter en stund i det där samtalet började jag inse att den här snubben är seriös. ”Du har blivit utsedd som en av fyra”, sa han. Jag blev lite tagen på sängen får man säga. Sedan kom det upp ett filmteam hit och hängde här en dag, med fotograf och reporter. De var jättetrevliga, berättar han.

Norsjö ligger i Västerbotten, i höjd med Skellefteå, en bit in i landet. För inbitna volleybollspelare är Norsjö VK ingen doldis. Klubben har i åratal levererat spelare till övriga Volleyboll-Sverige och märks med all önskvärd tydlighet i de olika ungdomsmästerskapen.

I dagens Elitserien hittar vi 16 spelare som fostrats i klubben. Bland dem märks försvarsfantomen Joel Andersson i Hylte Halmstad och landslagspassaren och EM-stjärnan Sofia Andersson i Örebro.

 

– När Sofia var med och spelade EM kände man sig delaktig. Det är många småklubbar som har tryckt fram de här talangerna och vi är en av dem och det känns väldigt bra.

 

De 16 elitseriespelarna, plus de som slutat och de andra från Norsjö som hamnat i andra volleybollmiljöer, har alla fått sin dos av Tomas coachning under åren.

– Det är klart man blir stolt när man ser alla spela. Och det gäller inte bara hur de sköter sig på planen utan också bredvid. När de är proffsiga och vet hur man ska föra sig. Jag tycker om fair play och jag blir glad när jag ser att de har fått med sig det också, säger Tomas.

Hans kärlek till volleyboll går inte att ta miste på.

– Vi är en familjär sport. Alla får vara med och det är alltid bra stämning, det har jag tyckt de här 30 åren. Att få träffa alla från Svedala och Sollentuna och så där betyder mycket. De har inte samma längtan kanske, det kan ha med avstånd att göra, men för mig har det alltid varit en höjdpunkt att få åka iväg på våra resor och träffa alla fantastiska människor, resonerar han.

Och så lägger han till:

– Jag vet inte vad det är som gör volleyboll så socialt, men jag tor vi har en närmare relation med domare och funktionärer och så än man har i många andra sporter.

Tomas Bergqvist är en tvättäkta västerbottning som började spela volleyboll som barn. Att vara volleybolltränare ser han som den mest naturliga saken i världen.

– Det är någonting är det med tränarsysslan som är speciellt. Redan när jag var yngre tyckte jag det var roligare att se andra utvecklas än jag själv. När de utvecklas tekniskt, när floaten blir bättre, när de lär sig blocka, ja allt det där.

Att Tomas nu är nominerad till Eldsjälsgalan har han svårt att koppla till sin egen person.

– Jag ser det mer som en fjäder i hatten för bygden och sporten. Man är mer stolt för sin sport och sin klubb än man är för egen del, så är det, säger han.

Hur det kommer sig att han blev nominerad vet han inte, men vem som ligger bakom förslaget har han klart för sig.

– Jag vet att det är min syster som har föreslagit mig. Hon gjorde det under nån tågresa, då slängde hon in en chansning, berättar han om Ann som också är ordförande i föreningen.

Som förberedelser för Eldsjälsgalan har Tomas ingen aning om vad som gäller, förutom en sak.

– Ja, nu får man kanske fara till "Skellefte" och fixa en kostym. Jag har ingen. Jag vet inte när jag hade kostym senast, säger han.

Och i mars ska Tomas göra resan till huvudstaden och gå på Cirkus där Eldsjälsgalan äger rum.

– Jag vet inte var det ligger, Cirkus. Jag är inte van vid sånt där, att fara till människobyn. Men det ska bli roligt.

---

Folkspel har gjort en artikel och video med Tomas som finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Längst ner på den sidan kan man rösta.

---


Tomas Bergqvist, nu 50 år, har varit ledare i Norsjö VK sedan övre tonåren. Foto: Jesper Stenmark.


Tomas Bergkvist. Foto: Jesper Stenmark.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-11-15

Senast uppdaterad: 2021-11-15

Visa fler nyheter

Sponsorer