Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svensk volleyboll: Damlandslaget i volleyboll och OS-satsningen i beachvolley tar nya steg

Svensk volleyboll går in i en ny fas med stora möjligheter för de två landslag som nu gör framstående internationella resultat. – Nu kan vi arbeta för bättre resurser till svensk volleyboll, säger Simon Dahl, internationell förbundschef.

I internationell bemärkelse har svensk volleyboll upplevt ett historiskt bra 2021. Inte minst för att framgångarna nu kommer från två håll: damernas landslag i volleyboll och OS-satsningen i beachvolley.

Under 2021 nådde damlandslaget, med stjärnor som systerparen Isabelle och Anna Haak och Alexandra och Rebecka Lazic i spetsen, stora framgångar. I EM-kvalet vann Sverige kvalgruppen och avancerade till EM för första gången på 38 år. Sedan följde Europamästerskapet där Sverige tog sig till kvartsfinal efter en bragdseger i åttondelsfinalen mot Bulgarien. EM 2021 slutade med en 5:e-plats och därmed direktavancemang till nästa EM som spelas 2023.

– Damlandslaget överträffade alla förväntningar. EM-slutspel 2023 är en möjlighet som vi bör ta vara på och förvalta på bästa sätt, inklusive resan dit, säger Simon Dahl.

I herrarnas beachvolley nådde David Åhman och Jonatan Hellvig nya internationella framgångar under året när de först vann U22-EM, vilket betyder att de blivit Europamästare i alla de tre juniorklasserna U18, U20 och U22. Senare vann duon även U21-VM vilket innebar den första världsmästartiteln för något svenskt lag i något volleybollsammahang.

Åhman/Hellvig gjorde under året även märkbara resultat i världseliten för seniorer med bland annat en 5:e-plats i en 4-stjärnig World Tour. Laget rankas nu bland de 30 bästa i världen. Duon ingår i den svenska OS-satsningen som leds av Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson.

– De överträffar målen i utvecklingsplanen som är framtagen tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté och visar på en potential som kan leda till den absoluta världseliten med fortsatt hårt arbete, säger Simon Dahl.


Resurserna är en nyckelfråga 


Resurserna för svensk landslagsverksamhet är begränsade. Ett arbete med att förbättra de resurserna har redan påbörjats genom sponsorförsäljning.

– I grund och botten är vi i nuläget helt beroende av RF-stöd, vilket inte kommer hålla om vi vill utveckla landslagsverksamheten på sikt. Därför jobbar vi nu på att få in samarbetspartners till svensk volleyboll. Det har också lett till att förbundsstyrelsen på kort sikt har beslutat att prioritera landslag där vi i nuläget ser ut att ha störst potential till sportsliga framgångar. Det innebär i praktiken att resurserna just nu kommer prioriteras till damlandslaget i volleyboll och OS-satsningen för herrar i beachvolley, säger Dahl.

Ny förbundskapten för damlandslaget i volleyboll kommer vara på plats i februari månad och målsättningen under 2022 är att vinna European Silver League. Det skulle i så fall innebära att landslaget kvalificerar sig till European Golden League 2023 som i så fall kommer att användas för att vässa laget inför EM-slutspelet. Ett träningsläger är planerat inför årets Silver League och kommande samlingar därefter kommer planeras av den nye förbundskaptenen.

Inför 2022-2023 har SVBF fått ett riktat stöd från Riksidrottsförbundet för att damlandslaget i volleyboll ska få bättre förutsättningar att kunna etablera sig internationellt.

I nuläget finns inget samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté kring damlandslaget i volleyboll. Det kan däremot bli intressant om landslaget fortsätter prestera internationellt.


OS-satsningen i beachvolley utökas

OS-satsningen i beachvolley fortsätter sin heltidssatsning som rör spelarna David Åhman och Jonatan Hellvig tillsammans med förbundskapten Rasmus Jonsson och spelutvecklare Anders Kristiansson. Sveriges Olympiska Kommitté är i dagsläget en helt avgörande partner för att deras satsning ska vara möjlig att genomföra på ett professionellt sätt.

Tillsammans med SOK är en utvecklingsplan framtagen för satsningen och hittills har målen överträffats varje år. Under 2022 är målen att kvala in och prestera på EM och VM för seniorer och utöver det skaffa sig ett bra utgångsläge inför det stundande OS-kvalet. Det stora målet är att kvala in till OS 2024.

– En viktig del i den fortsatta OS-satsningen tillsammans med SOK är att utöka teamet med fler spelare och ytterligare någon tränarresurs för att minska sårbarheten i att endast ha ett enda lag och få tränare. Sedan tidigare har SOK funnits med och finansierat mindre specialprojekt för att kunna ha med ytterligare spelare i satsningen, säger Dahl.

SVBF har för 2022-2023 fått ett riktat stöd från RF som innebär en möjlighet att utöka OS-satsningen för aktuella spelare och även möjlighet att engagera ytterligare en tränarresurs.


Ökat intresse från alla håll

Prioriteringarna innebär att herrlandslaget i volleyboll inte kommer spela någon officiell landslagsturnering under 2022. Däremot arbetas det på att skapa förutsättningar att kunna genomföra träningsläger och träningsmatcher. I och med att Per-Erik Dalqvist inte fortsätter som förbundskapten kommer en ny förbundskapten rekryteras.

Damlandslagsverksamheten i beachvolley befinner sig i samma sits och det arbetas på att skapa förutsättningar för att kunna genomföra verksamhet i form av framför allt träningsmöjligheter. I nuläget finns ingen förbundskapten med avtal för dambeachen.

– Damlandslagets och OS-satsningens framgångar ger medial uppmärksamhet. Det innebär att fler pratar om volleyboll oftare, och fler tittar på volleyboll. Nu vet vi att vi har SVT med oss i minst två säsonger för damlandslaget, vilket ger oss ett skyltfönster som kan ge nya sponsorer och på så sätt skapa nya möjligheter svensk volleyboll, säger Dahl.

Totalt sett befinner sig svensk volleyboll nu i ett bättre läge än på många år.

– Svensk Volleyboll har ett momentum just nu med internationella framgångar men ekonomiska begränsningar gör att vi måste prioritera resurserna på kort sikt. Vi hoppas att den prioriteringen ger önskade fortsatta framgångar och ett ökat intresse från sponsorer och partners att investera i volleyboll och därmed bättre ekonomiska möjligheter för svensk volleyboll att genomföra bra landslagsverksamhet på alla nivåer och i alla discipliner. Ingen vill behöva prioritera på det här sättet men vi tror att det är rätt väg för att kunna bygga upp något hållbart på längre sikt, säger Dahl.

 

Fler nyheter

Publicerad: 2022-02-15

Senast uppdaterad: 2022-02-15

Visa fler nyheter

Sponsorer