Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nyköping och IKSU Svenska Mästare i Snow Volleyboll 2022

I herrarnas Snowvolley-SM vann ett stjärnspäckat Nyköping en mycket välspelad och underhållande final. IKSU tog över damtiteln efter en likaledes välspelad och spännande final mot Danderyd.

Snowvolley-SM 2022 Herrar Östersund Snowheart Arena, 19 februari 2022 Final: Nyköping FK – IKSU 2 – 0 (15-10, 15-12) Match 3/4: Östersund – Malmö 2 – 0 (15-9, 15-11)

Snowvolley-SM 2022 Damer Östersund Snowheart Arena, 19 februari 2022 Final: IKSU – Danderyd 2 – 1 (15-11, 11-15, 15-7) Match 3/4: Göteborg – Östersund 2 – 0 (15-9, 15-11)


Det var tredje gången Snowvolley-SM arrangerades, dessutom för tredje gången i Östersund. Två jämna och fina planer var iordningställda mitt på Stortorget som under namnet Östersund Snowheart Arena haft flera evenemang under veckan. Det blev en lyckad avslutning med Snowvolley-SM som spelades under perfekta förhållanden. Efter en lite kylig morgon steg temperaturen till några minusgrader senare på dagen. Två lättare snöfall drog förbi, men annars var det mulet och till finalen tittade också solen fram och värmde spelare, ledare och publiken som samlats.

Herrar

Det var sex herr- och fyra damlag från Umeå i norr till Malmö i söder som gjorde upp om titeln. Herrarna spelade i två grupper om tre lag, där IKSU vann grupp A före Malmö, medan Nyköping tog den andra gruppen före hemmalaget Östersund. Semifinalerna blev jämna även om både IKSU och Nyköping var något starkare hela vägen och blev de förväntade lagen till final. Men det var inga enkla segrar, och IKSU behövde tre set för att besegra Östersund. Finalen blev mycket välspelad med bra anfallsspel och massor av häftiga försvarsräddningar. Matchen i matchen stod om Philip Franzon i IKSU skulle ta sin tredje raka titel eller om tre Nyköping-spelare skulle bli en exklusiv skara med guld i alla tre disciplinerna. Det är hittills bara Hanna Hellvig som lyckats med den bedriften. IKSU inledde seten starkt, ledde båda upp till sidbytet. Men sedan tog Nyköping sig ikapp och förbi, med mycket rutin och kraft från både volleyboll och beachvolley.

De svenska mästarna Nyköping FK med spelarna Linus Tholse, Peter Lundgren, Viktor Jonsson och Mattias Haaparanta.


Damer

På damsidan var det fyra lag som slogs om de tre medaljerna och titeln. Även här var det stor geografiska spridning, med lag från Göteborg, Stockholm, Östersund och Umeå. Turneringen spelades som ett gruppspel med alla fyra lagen. De två första lagen gick direkt till final, de andra gjorde upp om bronsmedaljen. I gruppen var IKSU dominant med tre 2-0-segrar och därmed var finalplatsen klar. Den sista gruppspelsmatchen blev avgörande för vilket lag som skulle möta IKSU i kampen om guldmedaljerna. Göteborg pressade Danderyd förbi de femton poängen i första set till 15-17. Andra set blev lika jämnt men återigen vann Danderyd med minsta möjliga marginal. IKSU inledde finalen starkast och ledde stort i andra sidbytet. Men Danderyd hade lite medgång och närmade sig även om IKSU höll undan till 15-11. Danderyd fortsatte starkt i andra set och vann det med omvända siffror. I avgörande setet hittade IKSU en växel till, med stark serve som också ledde till många poäng i egen serve.

De svenska mästarna IKSU med spelarna Alice Arnberg, Agnes Linderholm, Emma Sehlstedt och Matilda Granberg.


Foto: Erik Liljestrand

Slutställning Herrar
1. Nyköpings FK
2. IKSU, Umeå
3. Östersund Volley
4. Malmö BC
5. Hästhagens IF, Nacka
6. Lindesbergs VK

Alla resultat herrar Länk till annan webbplats.

Slutställning Damer
1. IKSU, Umeå
2. Danderyd
3. Göteborgs BC
4. Östersund Volley

Alla resultat damer Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-02-19

Senast uppdaterad: 2022-02-19

Visa fler nyheter

Sponsorer