Svensk Volleyboll ska bli fler, Simon Dahl blir generalsekreterare
Svenska Volleybollförbundet omorganiserar. Det innebär att förbundet går från två förbundschefer till en generalsekreterare, som blir Simon Dahl. "Syftet med ändringen är att bli fler och skapa goda förutsättningar", säger ordförande Annika Sjöberg.
Svensk Volleyboll är i förändring. Sporten blir allt populärare, trots att pandemin pekar i motsatt riktning för idrottsrörelsen i stort.
Bland annat har volleybollen 34 procent fler lag i seriespel än för två år sedan. Även på ungdomssidan slår flera tävlingar deltagarrekord.
Svensk Volleyboll har det senaste året också upplevt sina största internationella framgångar på flera decennier med Isabelle Haak, damlandslaget och beachvolleyparet Åhman/Hellvig i spetsen.
Svenska Volleybollförbundet med dess förbundsstyrelse har det senaste året arbetat för att organisera rörelsen och bädda för framtidens önskemål och krav. Som ett led i effektiviseringen tydliggörs ledarskapet genom att frångå de två rollerna nationell respektive internationell förbundschef och i stället utse engeneralsekreterare för organisationen.
– Vi har sett att utvecklingsfrågor och förändringsfrågor inte kunnat tas om hand som vi önskat. Vi behöver därför skapa goda förutsättningar för att bli effektivare och vi behöver bli fler. Vi måste vara både flexibla och hållbara. Då tror vi på den här lösningen, säger Sjöberg.
Ny generalsekreterare blir Simon Dahl, som formellt varit internationell förbundschef sedan oktober 2020. Han fortsätter även som VD för förbundets helägda bolag Svenska Volleyevent AB (SVEAB).
– Jag tycker det ser väldigt ljust ut för svensk volleyboll framöver. Vi har ett momentum nu och ska försöka att ta vara på det. Vi behöver ha en bra ekonomi och en större omsättning än idag. Min ambition är att vi ska kunna satsa på olika områden som gynnar svensk volleyboll och som bidrar till att ta vara på vårt momentum, säger han.
Simon Dahl är ett känt namn i volleybollrörelsen. Han är tvåfaldig olympier och tidigare professionell spelare i beachvolley. Han har sedan dess varit Tournament Director för World Tour-tävlingen Paf Open i fem år och suttit i styrelsen för SVEAB.
Utanför volleybollen har han utbildat sig i management på Cruyff Institute vid Handelshögskolan i Stockholm, han har varit evenemangsansvarig på Visit Umeå och han har tillsammans med medarbetare startat och drivit ett eget bolag inom digital kommunikation med fokus på hälsa och idrottsskador.
Tillbaka i volleybollen vill han bidra till utveckling.
– Jag tror det är viktigt att hela tiden våga ifrågasätta nuläget och se vad som går att utveckla och förbättra i en verksamhet. Och jag tycker att det finns mycket som vi kan och bör göra för att utveckla svensk volleyboll. Vi kommer från två år av turbulent tid för hela världen, men trots det är volleybollen på gång. Det kommer bli ett hårt jobb och vissa saker tar mer tid än andra, men jag är beredd att kavla upp ärmarna och jobba för att utveckla svensk volleyboll. Men det kommer krävas att alla hjälper till och bidrar på sitt sätt för att det ska bli skillnad på riktigt, säger han.