Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Helena tar täten när Svensk volleyboll lanserar utvecklingsprojekt för domare

Svenska Volleybollförbundet sjösätter ett nytt domarutvecklingsprojekt i syfte att förbättra möjligheterna till utbildning och fortbildning i domarrollen. Domarprofilen Helena Persson projektanställs för att leda insatsen.

Projektledare Helena Persson "in action" från domarstolen. Foto: Robert Boman.

Intresset för volleyboll växer i Sverige. Efterfrågan på att tävla har ökat kraftigt de senaste åren, det vittnar såväl antalet licensierade spelare som antalet seriespelande lag om. Svenska Volleybollförbundet har identifierat flera delar av verksamheten som behöver utvecklas för att kunna möta tillströmningen av nya volleybollfantaster.

En av insatserna tar sikte på att stärka förutsättningarna för utbildning och fortbildning av domare, vars roll är central i tävlingsverksamheten. Projektet innehåller bland annat ett arbete med att utveckla och tydliggöra en utbildningsstege och uppdatera utbildningsmaterial. Förhoppningen är att fler ska ta chansen att bli domare och se möjligheten att utvecklas i rollen.

Vid rodret för insatsen står Helena Persson, som med sin projektanställning förstärker Svensk volleyboll.

– Det ska bli jättekul att få möjligheten att arbeta med de domarutvecklingsfrågor som jag varit engagerad i under de senaste åren på ett mer strukturerat sätt, säger Helena Persson.

– Det känns väldigt bra att starta det här projektet som ska stärka förutsättningarna att utvecklas som domare inom Svensk volleyboll. I takt med den ökade efterfrågan på volleyboll och beachvolley så behövs fler domare och en tydlighet kring hur man utbildar och fortbildar sig gör det förhoppningsvis enklare för fler att ta steget och satsa på en domarkarriär, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Helena är ett etablerat namn i volleykretsar, där hon varit aktiv som både spelare och ledare sedan 90-talet. Det är kanske dock framför allt som domare hon gjort sig känd, ett spår hon slog in på under åren i Karlstad VK där hon fick sin volleybollfostran. 1999 blev Persson distriktsdomare, för att några år senare styra kosan mot Umeå där hon utbildade sig till lärare och samtidigt fick titeln förbundsdomare.

Som erfaren och framgångsrik rättskipare på volleybollplanen fick hon möjlighet att bli elitdomare 2010 och för drygt ett år sedan gick hon den internationella domarkursen. Sedan flera år ingår Helena i Referensgruppen domare, som består av sakkunniga som i domarfrågor agerar bollplank åt förbundsstyrelsen och tävlingsledningen. Utbildningsfrågor är passande nog hennes fokusområde inom Referensgruppen.

Parallellt med projektet på Svenska Volleybollförbundet kommer Helena arbeta kvar som lärare i årskurs 4-6.

– Jag hoppas att jag med mina dubbla kompetenser, lärare och domare, ska kunna utveckla domarutbildningen inom Svensk volleyboll så vi både får fler domare och att vi som förbund stöttar våra domare på ett bra sätt, avslutar Persson.

Svenska Volleybollförbundet söker även en projektledare för ett nytt tränar- och spelarutvecklingsprojekt. Sista ansökningsdag 23 januari. Läs mer här! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-18

Senast uppdaterad: 2023-01-18

Visa fler nyheter

Sponsorer