Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Hans Almkvists mäktiga EM-äventyr som domarchef

2023 års Europamästerskap i volleyboll nådde sitt crescendo i ”den eviga staden” Rom under lördagskvällen när hemmaspelande Italien drabbade samman med Polen. En av de centrala figurerna som i kulisserna bar tungt ansvar för genomförandet av tillställningen var svenske domarlegendaren Hans Almqvist.

Almkvist har sedan 2020 varit ledamot i Europeiska Volleybollförbundets domarkommitté, European Refereeing Commission (ERC), ett uppdrag han bevisligen utfört med bravur. För till 2023 års Volleyboll-EM för herrar utnämndes han till "President of Special Referee Commission", vilket gav honom ansvaret för den CEV-delegation som basade för coachning, ledning och tillsättning av domare under mästerskapet.

– Det var en stor ära att få ett så tungt uppdrag, att vara huvudansvarig, men jag tog mig an det med lite skräckblandad förtjusning. Jag visste ju inte exakt vad som väntade. Äventyret sträckte sig över 24 dagar och det var intensivt, men en väldigt häftig upplevelse. Kanske får man bara den här chansen en gång, så det fanns ingen tvekan när jag fick frågan. Och jag är glad att jag tog den. sammanfattar "Hasse".

Från början till slut var Almkvist stationerad i Italien, men det var mycket resande kors och tvärs. Arrangören hade nämligen bestämt sig för att mästerskapet skulle avgöras i fem olika städer, vilket satte stora krav på organisationen, domarcoacherna inkluderat.

– Det premiärspelades i Bologna, sedan bar det av till både Perugia och vidare till Ancona innan gruppspelet var färdigt. Slutspelet inleddes därefter i Bari för att sedan landa i Rom för semifinal- och medaljmatcherna. Vi fick installera och förbereda oss på nytt i och med varje ny arena vi kom till, med kontroller av Challenge Systems och allt annat runt omkring, fortsätter han.

Hans Almkvist vid sin plats på innerplan under pågående EM-final.

"Positivt förhållningssätt"

Utöver ständiga upp- och nedmonteringar av såväl teknik som domarorganisation ledde Almkvist även det löpande arbetet med att kontinuerligt utvärdera och vägleda domarteamet som CEV hade tagit ut. Den delen av uppdraget är något han brinner extra mycket för:

– Att ha den rollen är otroligt kul och inspirerande. Till skillnad från när jag var internationell domare försöker vi i dag implementera en mer konstruktiv syn på hur man ska jobba med domarutveckling. Vi lägger fokus på att ha ett positivt förhållningssätt, ge vägledning i hur man kan agera på ett mer gynnsamtt vis och på så sätt utvecklas mer. Historiskt har det varit hierarkiskt, men i dag trycker vi på att domarna ska jobba som ett team, samarbeta och lära av varandra. Alla domare som dömer en match är viktiga - och man gör det tillsammans.

Den storslagna avslutningen kom i och med lördagens EM-final där Polen 3-0-besegrade hemmanationen Italien inför fullsatta läktare i mäktiga Palazzo dello Sport. För en eldsjäl som Hans Almkvist, som vigt stora delar av sitt liv till volleybollen både som elitspelare och internationell domare, var det en alldeles särskild upplevelse:

– Ja, det var väldigt speciellt. Jag har dömt på Champions League-nivå tidigare, men det kändes stort att få sitta i den här rollen i en sådan här match efter att ha jobbat intensivt tillsammans med mina domarkollegor under tre veckors tid. Det var en stor utmaning och har så klart inneburit en anspänning att vara ytterst ansvarig, men känslan är att det gick bra. Visst var det enskilda incidenter och diskussioner längs vägen, men det följer liksom automatisk av matchernas dignitet. På det stora hela flöt det på väldigt bra. Fantastiskt roligt att få chansen och en grymt häftig upplevelse att få jobba tillsammans med de bästa lagen i Europa.

Hans Almkvist tillsammans med domarkollegor.

Blågula framgångar ger eko

En annan reflektion Hans tagit med sig hem från Italien och EM-slutspelet är att Åhman/Hellvigs och de svenska volleybolldamernas internationella framgångar gett eko ute i Europa:

– Det blir helt klart uppmärksammat i de här kretserna och kommer ofta på tal när de hör att man kommer från Sverige. Folk är genuint intresserade av vad som händer och anledningarna till den starka sportsliga utvecklingen. Både kul och jätteviktigt för svensk volleyboll, konstaterar han.

EM-slutspelet är som sagt över och Almkvist är tillbaka på svensk mark. Men CEV-uppdraget är ännu inte helt slutfört. I epilogen till mästerskapet ska Hans tillsammans med domarcoachkollegorna författa rapporter om hur deras adepter lyckats med sina uppdrag, göra bedömningar om det finns de som är redo att ta nästa kliv på stegen, med mera.

Så hur lyder då Almkvist utlåtande kring domarinsatserna?

– Jag är jättenöjd med prestationerna, särskilt under final- och bronsmatcherna. Vi hade vässat uppställningen och tagit ut de bästa av de bästa. Efter att medaljmatcherna hade avgjorts var det inga diskussioner, vilket kändes skönt. Bland den bästa feedback man kan få i den här rollen är att man hör just ingenting. Det är ett kvitto på att vi gjort vårt jobb. Fokus ska ligga på lagen, spelarna och de som vinner. Så var det nu och det känns bra.

Går du i tankar på att plocka upp visslan och bli domare? Läs mer här!

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-18

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Visa fler nyheter

Sponsorer