Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny grupp volleystorheter invald i Hall of Fame

En ledarpionjär, en VM-domare som också varit landslagsman, Isabelle Haaks föregångare som internationell damstjärna, två oskiljaktiga tvillingar och två EM-hjältar från 89-laget som därefter varit framgångsrika tränare. Där har ni de nyinvalda i volleybollens Hall of Fame.

Text & fotomontage: Åke Lager

Svensk Volleyboll instiftade Hall of Fame under sitt 60-årsjubileum 2021, men covid kom i vägen och först i januari i år kunde den första kullen om tolv personer hyllas vid en bankett.

Nu har nästa kull utsetts och de kommer att få ta emot sina utmärkelser vid Hall of Fame-banketten i januari 2024 i samband med Grand Prix i Uppsala.

De nya volleystorheterna att väljas in är:

13. Bengt Andersson, Falkenberg (89 år)
En av våra ledarpionjärer som genom nya idéer verksamt bidrog till att få fart på svensk volleyboll på 1960- och 1970-talet. Vår andre ordförande som varit ledamot i förbundsstyrelsen under 22 år och varit mötesordförande på de flesta av förbundets årsmöten.

14. Torsten Rothoff, Sollentuna (74 år)
En av Sveriges bästa domare som dömt över 300 internationella matcher, däribland VM, VM-kval, World League, OS-kval, EM och Champions League. Årets domare 1987 och 1993. Har även spelat 68 landskamper och varit tränare för damlandslaget.

15. Britt och Eva Borg, Göteborg (68 år)
Oskiljaktigt tvillingpar från Värnamo, som får dela på utmärkelsen. De var förgrundsfigurer i den första generation som gav svensk damvolleyboll internationella framgångar. Har vunnit fyra SM-guld, spelat Europacupen och EM och blev tvåa i Spring Cup 1980. Tillsammans har de gjort 227 landskamper.

16. Per-Anders Sääf, Torup (58 år)
Vår meste landslagsspelare med 394 landskamper. Center i laget som tog silver i EM 1989. Har spelat 5 EM, 2 VM och 1 OS. Proffs i Tyskland, Italien och Grekland. Därefter elittränare i Grekland och Sverige, med sex SM-guld och sju GP-guld i olika klubbar. Fortfarande aktiv som elittränare i sin moderklubb Gislaved.

17. Peter Tholse, Nyköping (58 år)
Center i laget som tog silver i EM 1989. Har spelat 5 EM, 2 VM och 1 OS och har vunnit 3 SM-guld. Uttagen i världslaget efter VM 1990 och proffs i flera länder innan han återvände hem och tog Floby till SM-guld som spelande tränare som slutpunkt på den aktiva karriären. Har också varit förbundskapten och tränare på volleybollgymnasiet i Falköping.

18. Angelica Ljungqvist, Stockholm (48 år)
Sveriges första internationella storstjärna på damsidan, långt innan Isabelle Haak. Bästa universitetsspelare i USA, därefter proffs i storlag i fyra världsdelar. Bästa blockare i Champions League och avslutade med en beachvolleykarriär på världstouren, med några femteplatser som främsta merit. Har varit assisterande tränare på sitt gamla universitet på Hawaii och är numera sportchef för Svensk volleyboll.

Om Svensk volleybolls Hall of Fame

Som en del av Svenska Volleybollförbundets 60-årsjubileum 2021 inrättades Hall of Fame för att fira vår rika historia och för att hedra alla de som gjort extraordinära insatser för volleysporten i Sverige. Nya storheter väljs årligen in i den exklusiva skaran medlemmar - och de kan komma från rörelsens alla delar och grenar.

Referensgruppen för volleybollhistoria har i uppdrag att driva arbetet med Hall of Fame som en del i sitt ansvar att utveckla och vårda tillgång och exponering av Svensk volleybolls historia. I uppdraget ingår att agera jury för Hall of Fame.

I arbetsgruppen sitter:

  • Lennart Neovius
  • Agneta Kristiansson
  • Henrik Tingdahl
  • Lennart Kristiansson
  • Maggi Nylén
  • Olle Åström
  • Åke Lager

Om HoF-logotypen
Hall of Fame tillägnas en egen logotyp som i färgsättning, komposition och element kopplas samman med Svensk volleybolls grafiska profil. HoF-logotypen är framtagen av Willem Lindell.

LÄNKAR

Mer information om Svensk volleybolls Hall of Fame

Fler nyheter

Publicerad: 2023-10-18

Senast uppdaterad: 2023-10-18

Visa fler nyheter

Sponsorer