Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tre volleynomineringar till Idrottsgalan

Svenska Idrottsakademins nomineringsjury levererar tre volleynomineringar inför Idrottsgalan 2024. Isabelle Haak kan bli Årets Kvinnliga Idrottare, Åhman/Hellvig är nominerade i kategorin Årets Lag - och deras tränare Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson har samtidigt chansen att bli Årets Ledare.

Foto: CEV / Robert Boman

2023 har varit ett superår för svensk volley! Och det märks tydligt när nomineringarna till Idrottsgalan 2024 nu avslöjats. Volleystorheter är nominerade i tre olika kategorier!

I extremt tuff konkurrens och som enda lagsportare är volleybollstjärnan Isabelle Haak ett av fyra namn som kan kamma hem utmärkelsen som Årets Kvinnliga Idrottare i Sverige. Tove Alexandersson (orientering), Sanda Näslund (skicross) och Sarah Sjöström (simning) är övriga nominerade.

I kategorin Årets Lag är i sin tur våra världsledande beachvolleyherrar David Åhman och Jonatan Hellvig nominerade tillsammans med damlandslaget i fotboll, herrlandslaget i bordtennis samt seglarduon Vilma Bobeck & Rebecca Netzler.

Nomineringstrippeln görs sedan komplett av tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson som leder den vansinnigt starka utvecklingen av svensk beachvolley. De återfinns i kategorin Årets Ledare tillsammans med Henrik Ankarcrona (ridsport), Peter Gerhardsson & Magnus Wikman (fotboll) samt Johannes Lukas (skidskytte).

Nomineringarna baseras på prestationer under perioden 1 november 2022 - 31 oktober 2023. Galan arrangeras måndagen den 22 januari i Friends Arena.

Vi gratulerar våra volleystorheter som välförtjänt nominerats!

Isabelle Haaks monsterår

Isabelle Haak aspirerar på att vara världens främsta spelare i vad som enligt vissa beräkningar är världens största idrott sett till antalet utövare. Att som ”Bella” komma från det relativt lilla volleybollandet Sverige och dominera på den globala scenen i både klubb- och landslagströja är en remarkabel bedrift i sig. Och 24-åringen gör det med professionalitet, orubblig hängivenhet och genuin ödmjukhet. År efter år, säsong efter säsong.

Säsongen 2022/23 fortsatte ”La Regina de Svezia” spela hem nya titlar, såväl individuella som för de lag hon representerade. Den Engelholms VS-fostrade spikern var nu tillbaka i världens bästa volleybolliga, Serie A1 i Italien, efter en vansinnigt framgångsrik sejour i turkiska Vakifbank Istanbul. Under säsongen förde hon sitt Imoco Volley Conegliano till fyra av fem möjliga titlar, nationellt och internationellt; bland annat blev hon klubblagsvärldsmästare för andra året i följd och återigen utsedd till turneringens mest värdefulla spelare.

I den svenska landslagströjan är hon en ledargestalt på och utanför planen. Under det mäktiga landslagsåret 2023 var hon med och förde Sverige till silver i såväl European Golden League som Volleyball Challenger Cup i konkurrens med högklassigt internationellt motstånd. I EM nådde laget åttondelsfinal och på vägen besegrade man mästerskapsarrangerande Europafyran Tyskland i stor stil. Som ett resultat av prestationerna lyfte damlandslaget på världsrankingen och har nu chans på VM-plats.

Haaks titlar och utmärkelser nov 2022 - okt 2023:

 • Italiensk mästare säsongen 2022/23, maj 2023
 • Världsmästare för klubblag (Klubblags-VM), december 2022
 • Poängdrottning och utsedd till ”Most Valuable Player” vid Klubblags VM december 2022
 • Italiensk cupmästare 2022/23, januari 2023
 • Italiensk supercupmästare 2023/24, oktober 2023
 • Poängdrottning i världens bästa volleybolliga (Serie A, Italien) säsongen 2022/23
 • European Golden League-silver med svenska damlandslaget 2023
 • Volleyball Challenger Cup-silver med svenska damlandslaget 2023
 • Åttondelsfinal vid EM-slutspelet 2023 med svenska damlandslaget
 • Poängdrottning, European Golden League 2023
 • Poängdrottning, Volleyball Challenger Cup 2023

Isabelle Haak jublar i segermatchen mot Tyskland under EM 2023. Foto: Justus Stegemann

Det svenska beachvolleyundret

Spelarna David Åhman och Jonatan Hellvig samt tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson är de fyra centrala gestalterna i det svenska beachvolleyundret.

Teamet har tagit beachvolleyvärlden med storm och revolutionerar sedan några år sin idrott med det banbrytande, svårbemästrade och spektakulära konceptet som mejslats fram och kontinuerligt fortsätter utvecklas. Framgångar skördas på löpande band och kvartetten är flitiga författare av nya kapitel svensk volley- och idrottshistoria.

Åhman/Hellvig identifierades i tonåren som två oslipade diamanter och gav sig fullständigt hän den nya strategin när de bildade lag. Utvecklingen har varit både exponentiell och exceptionell och är ett resultat av hårt och målmedvetet arbete – allt i ett svenskt klimat som bjuder minst sagt utmanade förutsättningar för en idrott som utövas utomhus på sand. Och de har fått lön för mödan, vilket bäst exemplifieras av alla mästartitlar de samlat på sig såväl på ungdomsnivå som i seniorsammanhang; Ungdoms-OS, U18-EM, U20-EM, U22-EM, U21-VM samt Beachvolley-EM. För att inte tala om alla pallplatser på världstouren. Hur gamla de är? Jonatan fyllde 22 år i oktober – David följer efter i december.

Under sluttampen av 2022 och vidare in i 2023 befäste duon sin position i den absoluta världstoppen. I augusti försvarade Åhman/Hellvig Europamästartiteln inför en extatisk publik i Wien och visade därmed att förra årets sensationella EM-guld i München inte var någon tillfällighet. Vidare blev de i september världsmästare i den nya spelformen King of the Court. I oktober gjorde svenskarna sedan debut i Beachvolley-VM där de bärgade ett historiskt silver; Sveriges första volleymedalj någonsin i seniorsammanhang.

Utöver mästerskapsmedaljerna har duon även radat upp pallplatser på allra högsta världstournivån, Beach Pro Tour Elite16, där det fram tills dags datum blivit två förstaplaceringar på fem försök under 2023.

Det svenska herrlandslaget i beachvolley är i skrivande stund tvåa på världsrankingen och är på god väg att kvalificera sig för 2024 års Sommar-OS i Paris, där beachvolleyn ska avgöras vid Eiffeltornets fot.

Bakom Åhman/Hellvig finns även en fantastisk återväxt med ännu yngre talanger som skolas i samma koncept, utvecklas snabbt och gör allt större avtryck. Framtiden för svensk beachvolley är ljus - och Åhman, Hellvig, Jonsson och Kristiansson lyser vägen!

Åhman/Hellvigs pallplatser nov 2022 - okt 2023:

 • Europamästare, augusti 2023
 • VM-silver, oktober 2023
 • Världsmästare i King of the Court, september 2023
 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Hamburg, aug. 2023
 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Tepic, mars 2023
 • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite 16 Doha, feb. 2023
 • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Cape Town, nov. 2022.
 • Segrare i den första OS-kvalomgången, maj 2023.

Åhman/Hellvig vann historiskt VM-silver i Mexiko 2023. Foto: Volleyball World.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-13

Senast uppdaterad: 2023-11-13

Visa fler nyheter

Sponsorer