Final call: Sök till NIU och RIG senast 1 december!
Niondeklassare runt om i landet går just nu i tankarna på vilken gymnasieutbildning de ska välja. Den som vill kombinera studierna med elitsatsning på volleyboll bör söka till NIU och RIG!
Deadline, fredag 1 december!
I volley-Sverige finns ett RIG (Riksidrottsgymnasium) och sju NIU (Nationellt godkända idrottsutbildningar). I båda varianterna får man chansen till god gymnasieutbildning mixat med en elitsatsning på volleyboll. RIG ligger i Falköping medan NIU-orterna utgörs av Falkenberg, Halmstad, Jönköping, Lindesberg, Solna, Umeå och Uppsala.
Ansökningsperioden för läsåret 2024/25 stänger fredagen den 1 december!
Nytt läsår igång - förbereder för nästa
Det nya läsåret har snart nått halvvägs på alla volleygymnasier. Samtidigt pågår förberedelserna inför nästa, både på RIG i Falköping och på landets alla NIU.
Följande sju NIU erbjuder möjligheten att välja volleyboll som specialidrott:
- Celsiusskolan i Uppsala (pojkar och flickor)
- Falkenbergs gymnasieskola (pojkar & flickor)
- Lindeskolan i Lindesberg (flickor)
- Maja Beskowgymnasiet, Umeå (pojkar & flickor)
- Sandagymnasiet, Jönköping (pojkar & flickor)
- Sannarpsgymnasiet, Halmstad (pojkar & flickor)
- Solna gymnasium (pojkar & flickor)
De senaste tillskotten på ”NIU-kartan” utgörs av Celsiusskolan i Uppsala samt Sannarsgymnasiet i Halmstad, som från och med 2023/24 tar in omkring tio elever per läsår.
Sök både RIG och NIU!
Gemensamt för RIG och NIU är att de erbjuder en fantastisk möjlighet att kombinera studier med volleybollspel - och de olika alternativen kan i korthet sammanfattas enligt följande:
- RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och eleverna får inackorderingsstöd. Till RIG flyttar man (om man inte bor nära). På schemat står 15 timmar volleyboll och beachvolley i veckan. Utbildningen tar hand om helheten kring volleyboll, skola och boende. Man spelar i lag med andra RIG-elever och elitsatsar mot internationellt spel.
- NIU-skolor har lokal/regional antagning och välkomnar elever som bor kvar i hemkommunen, men kan ofta även ta emot elever från andra orter förutsatt att det skrivs samverkansavtal mellan de aktuella kommunerna. Den schemalagda volleybollträningen på skolan kombineras med träning i det lokala klubblaget vilket gör att den totala träningsdosen uppgår till omkring 9-15 timmar per vecka. Målet med satsningen är att rusta spelaren för en elitkarriär.
För elever i årskurs 9 kan det vara svårt att redan nu fatta beslut om att söka RIG eller NIU – eller inte alls. Rekommendationen är att ansöka till både RIG och NIU för att hålla alla dörrar öppna och för att ge sig själv chansen att låta beslutet mogna fram. Kommer man bara in med en ansökan i tid finns alla möjligheter!
Via länkarna nedan kan du läsa mer RIG och NIU samt hur du ansöker!
LÄNKAR
Så söker du till RIG & NIU Länk till annan webbplats.
Riksidrottsförbundets webbplats (rf.se) Länk till annan webbplats.
Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.