Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig kvar i kampen om Jerringpriset

Ytterligare ett stort erkännande! På morgonen den 20 december minskade antalet kandidater till Jerringpriset från tolv till åtta – och kvar i omröstningen är våra beachvolleykometer David Åhman och Jonatan Hellvig.

Foto: Volleyball World

Även vår volleybollstjärna Isabelle Haak fanns med bland de tolv Jerringspriskandidaterna som presenterades i november, men när listan i dag minskades ned stod klart att hon slutade på tionde plats i omröstningen. Även det är ett fantastiskt erkännande för det makalösa år ”La Regina de Svezia” har bakom sig.

Kvar bland de åtta kandidaterna är däremot våra ”Swedish Jump Setters” David Åhman och Jonatan Hellvig, som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson.

Jerringpriset delas ut på Idrottsgalan måndagen den 22 januari och det är svenska folket som avgör vinnarna.

Du som var med och röstade fram våra beachvolleystjärnor i första omgången kan nu göra det igen! Och varje kandidat har kvar de röster de redan fått. Röster på Åhman/Hellvig är röster på världens bästa idrott!

Rösta på Åhman/Hellvig genom att:

- Ringa 099-906 04 (OBS! 9,90 kr/samtal + ev trafikavgift.)
- Webbrösta via den här länken Länk till annan webbplats.
- Man kan också lägga tre röster i Duo-appen Länk till annan webbplats..

Tipsa gärna andra om att rösta på våra volleystjärnor?

Samtliga kvarvarande kandidater:
Ebba Andersson, skidor
Armand Duplantis, friidrott
Damlandslaget, fotboll
Jonatan Hellvig/David Åhman, beachvolley
Erik Karlsson, ishockey
Sandra Näslund, skicross
Daniel Ståhl, friidrott
Hanna Öberg, skidskytte

Om Jerringpriset:
Jerringpriset eller Radiosportens Jerringpris är ett pris instiftat av sportredaktionen i Sveriges Radio. Priset är uppkallat efter den svenske radiopionjären Sven Jerring, bland annat berömd för sportsändningarna, och delas ut till en framgångsrik svensk idrottare för årets bästa svenska idrottsprestation.

Foto: Radiosporten

Om det svenska beachvolleyundret:
Spelarna David Åhman och Jonatan Hellvig samt tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson är de fyra centrala gestalterna i det svenska beachvolleyundret.

Teamet har tagit beachvolleyvärlden med storm och revolutionerar sedan några år sin idrott med det banbrytande, svårbemästrade och spektakulära konceptet som mejslats fram och kontinuerligt fortsätter utvecklas. Framgångar skördas på löpande band och kvartetten är flitiga författare av nya kapitel svensk volley- och idrottshistoria.

Åhman/Hellvig identifierades i tonåren som två oslipade diamanter och gav sig fullständigt hän den nya strategin när de bildade lag. Utvecklingen har varit både exponentiell och exceptionell och är ett resultat av hårt och målmedvetet arbete – allt i ett svenskt klimat som bjuder minst sagt utmanade förutsättningar för en idrott som utövas utomhus på sand. Och de har fått lön för mödan, vilket bäst exemplifieras av alla mästartitlar de samlat på sig såväl på ungdomsnivå som i seniorsammanhang; Ungdoms-OS, U18-EM, U20-EM, U22-EM, U21-VM samt Beachvolley-EM. För att inte tala om alla pallplatser på världstouren. Hur gamla de är? Jonatan fyllde 22 år i oktober – David följer efter i december.

Under sluttampen av 2022 och vidare in i 2023 befäste duon sin position i den absoluta världstoppen. I augusti försvarade Åhman/Hellvig Europamästartiteln inför en extatisk publik i Wien och visade därmed att förra årets sensationella EM-guld i München inte var någon tillfällighet. Vidare blev de i september världsmästare i den nya spelformen King of the Court. I oktober gjorde svenskarna sedan debut i Beachvolley-VM där de bärgade ett historiskt silver; Sveriges första volleymedalj någonsin i seniorsammanhang.

Utöver mästerskapsmedaljerna har duon även radat upp pallplatser på allra högsta världstournivån, Beach Pro Tour Elite16, där det under året blev fyra förstaplaceringar på sju försök. Så sent som för ett par helger sedan vann de självaste världstourfinalen i kamp med planeters tio högst rankade lag.

Det svenska herrlandslaget i beachvolley är i skrivande stund tvåa på världsrankingen och är på vippen att kvalificera sig för 2024 års Sommar-OS i Paris, där beachvolleyn ska avgöras vid Eiffeltornets fot. Åhman/Hellvig har spelat ihop mer än tillräckligt med rankingpoäng och är redan uttagna av SOK, men behöver i enlighet med FIVB:s kvalregler ställa upp i ytterligare två tävlingar för att bli formellt klara för OS-spel.

Bakom Åhman/Hellvig finns även en fantastisk återväxt med ännu yngre talanger som skolas i samma koncept, utvecklas snabbt och gör allt större avtryck. Framtiden för svensk beachvolley är ljus - och Åhman, Hellvig, Jonsson och Kristiansson lyser vägen!

Åhman/Hellvigs pallplatser nov 2022 - dec 2023:

  • Europamästare, augusti 2023
  • VM-silver, oktober 2023
  • Världsmästare i King of the Court, september 2023
  • Förstaplats vid världstourfinalen Beach Pro Tour Finals Doha, dec. 2023.
  • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Joao Pessoa, nov. 2023.
  • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Hamburg, aug. 2023
  • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Tepic, mars 2023
  • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite 16 Doha, feb. 2023
  • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Cape Town, nov. 2022.
  • Segrare i den första OS-kvalomgången, maj 2023.

LÄNKAR

Presentation: Kandidaterna till Jerringspriset 2023 Länk till annan webbplats.
Webbrösta här! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-12-20

Senast uppdaterad: 2023-12-20

Visa fler nyheter

Sponsorer