Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Stark start för tränar- och spelarutvecklingsprojektet - satsningen fortlöper

Svenska Volleybollförbundets tränar- och spelarutvecklingsprojekt bär frukt. Nu står klart att insatsen förlängs.

Sofie Sjöberg leder tränar- och spelarutvecklingsprojektet. Foto: Robert Boman / Sofie Sjöberg.

Intresset för volleyboll växer i Sverige. Efterfrågan på att tävla har ökat kraftigt de senaste åren, det vittnar såväl antalet licensierade spelare som antalet seriespelande lag om. Svenska Volleybollförbundet har identifierat flera delar av verksamheten som behöver utvecklas för att kunna möta tillströmningen av nya volleybollfantaster samt tillvarata intresset från redan engagerade.

En av insatserna tar sikte på att stärka förutsättningarna för att utveckla tränare och spelare. Bland annat ska en spelarutvecklingsmodell tas fram, utbildningsstegen uppdateras och ett tränarregister upprättas.

Insatsen leds av Sofie Sjöberg, som med sin projektanställning på heltid driver utvecklingsarbetet framåt.
– Det är fantastiskt inspirerande att känna drivet och engagemanget som finns i rörelsen. Responsen har varit jättebra under projektets första år. Det ger verkligen energi till det fortsatta arbetet. Prio framåt är att tillgängliggöra, modernisera och effektivisera utbildningarna. Vi vill maximera lärandet och utveckla trygga ledare med fördjupade volleybollkunskaper som kan fortsätta sprida volleybollglädjen i Sverige, säger Sofie.

Ny mötesplats etablerad - lärplattform under utveckling

Mycket har hänt sedan projektet startades upp i slutet av mars tidigare år. Det kanske enskilt tydligaste resultatet av arbetet hittar vi i lanseringen av Svensk Volleyboll Convention (SVC); den nya mötesplatsen för utbildning och utveckling för volley-Sveriges engagerade.

Premiärupplagan arrangerades i Falköping 14-17 september tidigare i år och blev en stor succé. Besökare från hela landet samlades för motiverande dagar fyllda av kompetensutbyte och kontaktknytande genom utbildningar, workshops och clinics inom utvalda ämnen.

Sammankomsten tog sikte på att inspirera och erbjuda fördjupade volleykunskaper lika mycket som det skulle vara en chans att träffa likasinnade idrottsfantaster i formella och informella möten. Och gensvaret från rörelsen var starkt, med nära 150 deltagare och hela 537 deltagartillfällen.

SVC är här för att stanna. Planeringen inför 2024 års upplaga är i full gång och datumen 12-15 september kan med fördel markeras omgående i alla kalendrar. Nyanställde Tony Westman tar stafettpinnen i arbetet med att vidareutveckla mötesplatsen.

Sofie kan därmed lägga ännu större fokus på tränar- och spelarutvecklingsprojektet övriga delar, som löper på parallellt. Just nu koncentreras insatsen på en ny lärplattform där Utbildningsportalen sedermera ska flytta in.

– Vi har flera tankar och idéer vi arbetar med samtidigt då mycket kommer och behöver hända 2024. Det pågår ett stort arbete bakom kulisserna. I processen med flytten av Utbildningsportalen jobbar vi nära tillsammans med RF/SISU. I andra delar av projektet samverkar vi med föreningar som sitter på ovärderlig kunskap och erfarenhet som vi vill tillvarata för att sprida vidare ut till resten av rörelsen, fortsätter Sofie Sjöberg.

Engagera dig och din förening i projektet!

Sofie berättar vidare att det finns både spännande möjligheter och härliga utmaningar i det fortsatta arbetet med projektets olika delar.

– Ett konkret exempel är att vi behöver bli fler utbildarinstruktörer som kan hålla i kurser. Särskild brist har vi bland kvinnor och inom beachvolley. Ett annat exempel är att vi vill och behöver öka samverkan med våra distrikt för att ge ytterligare skjuts till arbetet med utbildningsfrågorna. Det handlar bland annat om draghjälp med att genomföra kurser och att locka fler att gå dem, konsterar hon.

Inför framtiden finns även planer på att införa tränarlicens:
– Syftet med det är att kvalitetssäkra vår barn- och ungdomsidrott. Det är ett stort arbete, men ambitionen finns definitivt där. Så se till att börja utbilda dig redan nu, då kommer du kunna tillgodoräkna dig en licens när det väl införs, avslutar Sjöberg.

Vill du engagera dig eller din förening i tränar- och spelarutvecklingsprojektet? Kontakta Sofie via sofie.sjoberg@volleyboll.se!

Lär dig mer om SVBF:s projekt!

Onsdagen den 17 januari anordnas ett digitalt informationsmöte där Svenska Volleybollförbundets pågående projekt presenteras.

Alla medlemsföreningar kommer bjudas in. Redan nu kan intresseanmälan skickas till utbildning@volleyboll.se!

Fler nyheter

Publicerad: 2023-12-27

Senast uppdaterad: 2023-12-22

Visa fler nyheter

Sponsorer