Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Idrottsgalan: Åhman/Hellvig är Årets Lag!

Våra beachvolleykometer David Åhman och Jonatan Hellvig är Årets Lag i idrottssverige. Det stod klart under Idrottsgalan 2024 som hölls i Friends Arena under måndagskvällen.

Duon tog hem utmärkelsen i konkurrens med Sveriges VM-bronsvinnande fotbollsdamer, de Lag-EM-guldvinnande bordtennisherrarna och det seglande VM-guldteamet Vilma Bobeck och Rebecca Netzler.

– Det är en stor ära att ta emot det här priset. Vi har haft en helt otrolig säsong och är oerhört tacksamma för allt stöd vi fått från både familj och vänner, SOK och Volleybollförbundet och inte minst alla där hemma som hejat på oss. Sedan måste vi även tacka våra fantastiska coacher Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson; utan dem hade det här aldrig varit möjligt, sa David Åhman när han inledde tacktalet från scenen.

Jonatan Hellvig fyllde på:
– Stort tack! Det känns fantastiskt kul att få stå här och ta emot priset. Det är också fantastiskt kul att volleyboll och beachvolley har vuxit så mycket de senaste åren och vi hoppas kunna inspirera fler till att börja spela, och att visa att vi i Sverige kan lyckas även på sand och inte bara på snö.

OS-uttagna, försvarat EM-guld, historiskt VM-silver, världstourfinalvinnare och världsmästare i King of the Court. Bland mycket annat. Den 22-åriga dunderduon hade ett magiskt 2023. Utmärkelsen är en följd av framgångarna, men ska även ses ur ett större perspektiv.

Under ledning av tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson förändrar de sin världssport i grunden med ett revolutionerande spelkoncept, som bland annat innehåller så kallade "Swedish Jump Sets". Deras framgångssaga och banbrytande spelstil har gett eko över hela den väldiga volleyvärlden och har dessutom blivit dokumentärfilm, som från och med just i dag finns att se på TV4 Play Länk till annan webbplats..

– Det känns så oerhört roligt att David, Jonatan, Rasmus och Anders får ett sånt här fantastiskt erkännande inom svensk idrott. De är en "perfect match" av kompetens, erfarenhet, disciplin, talang och vilja att utvecklas och utmana. Och på vägen till framgångarna har de revolutionerat beachvolleyn globalt. Man kan säga att de är beachvolleyns rebeller och de har utan tvekan gjort sig förtjänta av det här priset. Inom Svensk Volleyboll är vi stolta och imponerade över framgångarna, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl.

Åhman/Hellvig slutade även på fjärde plats i kampen om Jerringpriset, där svenska folket röstade fram sina favoriter. I samma omröstning slutade vår volleybollstjärna Isabelle Haak på tionde plats bland de totalt 12 nominerade.

Efter det fantastiska volleyåret 2023 fanns också Isabelle Haak nominerad i kategorin Årets Kvinnliga Idrottare, samtidigt som tränarduon Jonsson/Kristiansson hade chans på utmärkelsen som Årets Ledare. I dessa kategorier valde dock juryn Sarah Sjöström (simning) respektive Johannes Lukas (skidskytte).

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-22

Senast uppdaterad: 2024-01-23

Visa fler nyheter

Sponsorer