Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny statistik: Volleyboll en av Sveriges starkast växande idrotter

Volleyboll hör till idrotterna som gått starkast genom och ur pandemin. Det visar en ny rapport från Riksidrottsförbundet (RF).

Actionbild från Ungdoms-GP-finalen 2024 mellan Sollentuna och Stöcke. Foto: Robert Boman.

Det utövas mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin – och det är lagidrotterna som står för de stora ökningarna. Det slår RF fast när de analyserar LOK-statistik mellan åren 2019-2023, där barns och ungdomars deltagande i idrottsrörelsen mäts.

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser stöd till idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns).

Volleyboll lyfts i rapporten fram som en av de idrotter som uppvisar störst procentuell ökning i antalet deltagartillfällen.

2019 registrerades 370 641 deltagartillfällen i volleyboll. Fyra år senare är vi uppe i hela 477 267 deltagartillfällen, vilket motsvarar en ökning med 29 procent.

Statistiken visar också att volleyboll växt om idrotter så som skidor, orientering, golf, badminton och bandy i antal deltagartillfällen bland barn och ungdomar.

RF:s rapport går i linje med Svenska Volleybollförbundets licensstatistik, som under samma period (2019-2023) visar på en 30-procentig ökning i antalet licensierade individer Länk till annan webbplats. som spelar volleyboll eller beachvolley.

Här kan du läsa mer om RF:s rapport! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-04-18

Senast uppdaterad: 2024-04-18

Visa fler nyheter

Sponsorer