Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroVolleyU20M: Tredjeplats i Ploiesti

HU20-landslagets EM-äventyr är över i och med att man inte nådde någon av de två topplaceringarna i kvalturneringen i rumänska Ploiesti.

För att ta sig till EM-slutspelet, som avgörs i Belgien och Nederländerna i mitten av juli, finns två möjliga vägar. Antingen genom att vinna den första kvalgruppen och därigenom gå direkt till slutspelet, eller genom att komma tvåa och då få spela ytterligare en kvalrunda i slutet av juni, där två gruppsegrare också tar sig till finalrundan.

Det var på förhand troligt att Sveriges första match i kvalet skulle bli en nyckelmatch för avancemang. Där väntade arrangörslandet Rumänien, som förra året slutade på nionde plats i U19-EM. För även om Tyskland inte lyckades placera sig lika bra senast, så var de ändå klara gruppfavoriter. Det återstående laget Österrike kändes som det lag som man skulle ha bäst möjligheter att kunna besegra.

Rumänien har ett fysiskt lag, men med tuff press i serven lyckades svenskarna störa hemmalagets anfallsspel ordentligt. Tyvärr kostade det också en del i form av lite för många servemissar. Framför allt kom några bommar i mycket viktiga lägen och det bidrog till att rumänerna till sist kunde vinna med 3-1 i set. Det var ändå sammantaget en mycket bra insats av det blågula gänget.

På fredagskvällen var det så dags att möta Österrike. Det blev en betydligt svängigare tillställning än dagen innan där spelkvaliteten pendlade klart mer än under föregående dag. Nu var det Österrike som missade mer från baslinjen och det hjälpte svenskarna att vinna matchen efter ett rafflande avgörande set.

Inför den avslutande matchen mot Tyskland stod det klart att det skulle krävas vinst för att kunna nå en andraplats och avancemang till nästa kvalrunda. Försiktigt spel, troligen beroende på alltför stor respekt för tyskarna, gjorde dock att det bara var under det andra setet som svenskarna presterade på en godkänd nivå och hängde med tyskarna långt in i setet. Den tyska segern var odiskutabel och därmed får svenskarna nöja sig med tredjeplatsen och det blir inget fortsatt spel om mästerskapstiteln.

Tyskland vann sedan enkelt även mot Rumänien och går direkt till sommarens EM-slutspel som överlägsna gruppsegrare. Rumänien lägger beslag på andraplatsen och får spela nästa kvalrunda.

-Vi gör en riktigt bra första match och är så när att kunna ta hem den fighten, men darrar lite i avgörandets stund, berättar tränaren Göran Persson. Mot Österrike når vi inte samma spelnivå, men det är starkt att kunna vinna trots att spelet inte flyter som vi vill. Mot Tyskland så är vi långt ifrån vårt bästa spel med undantag av en period i andra set och då är vi inte nära att kunna störa de mycket fysiska tyskarna, som har goda möjligheter att lyckas bra i slutspelet, säger coachen Göran Persson, som tycker att serven är det moment som har utvecklats mest sedan förra året.

Daniel Gruvaeus är den som fått ta det det tyngsta ansvaret i anfall och hans samarbete med passande lagkaptenen Oskar von Sydow har fungerat bra. Nästan 206 cm långe Anton Ribom har varit stark i blockspelet och liberon Joel Andersson har varit nyckelpersonen i det så viktiga försvars- och servemottagningsspelet.

 

SVERIGES RESULTAT
26 april - 16.30: Sverige - Rumänien 1-3 (23-25, 25-22, 21-25, 23-25) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
27 april - 19.00: Sverige - Österrike 3-2 (25-20, 22-25, 25-20, 17-25, 15-13) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
28 april - 16.30: Sverige - Tyskland 0-3 (16-25, 21-25, 12-25) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Joel Andersson, Norsjö VBK
Alfred Brink, Engelholms VS
Viktor Gustafsson, Vingåkers VBK
Daniel Gruvaeus, Falkenbergs VBK
Jonatan Hellvig, Sollentuna VK
Joar Jämtsved Millberg, Sollentuna VK
Teodor Nilsson, Falkenbergs VBK
Max Petersson, Engelholms VS
Anton Ribom, Hylte Halmstad VBK
Oskar von Sydow, Sollentuna VK
Gustav Thor, Engelholms VS
David Åhman, Norsjö VBK

Ledarstab


Coach: Göran Persson
Assisterande: Kristian Lund
Scout: Jakob Langwagen

U20-EM (#EuroVolleyU20M) - Herrar (Round 2)
Grupp E: Tyskland, Rumänien, Österrike, Sverige.
Officiell turneringssajt för #EuroVolleyU20M Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-04-29

Senast uppdaterad: 2018-04-30

Visa fler nyheter

Sponsorer