Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

”Drottningen” tillbaka för intensiv landskampsperiod

Nu är hon tillbaka i Sverige: Den svenska drottningen. Nej, inte Drottning Silvia, utan Isabelle Haak, 18. Volleybolldrottningen.

Hon hann hem och se sina forna lagkamrater i Engelholm VS ta SM-guld, efter seger över Hylte/Halmstad på hemmaplan, för att någon dag senare ställa upp på presskonferens i Stockholm som dragplåstret i SOK:s, Svenska Olympiska Kommitténs, storsatsning på volleybollandslaget damer inför OS i Paris 2024 och Los Angeles 2028.

Du vann poängligan i Serie A för ditt lag Savino del Bene Scandicci, 491 poäng på 22 matcher. Varför har det gått så bra?
- Det var inget mål för mig. Jag flyttade till Italien för att komma till en serie med ännu fler jämna matcher, så att jag skulle utvecklas mer. Jag har fått en större roll, har en bra tränare och tränar varje dag med lagkamrater som spelar i sina respektive landslag. Det är utvecklande.

Vad har du lärt dig främst efter två år som proffs?
- Att vara superfokuserad på varje träning, äta rätt mat så att jag orkar fokusera och prestera, och att vänja mig vid att inte få beröm hela tiden utan kunna ta emot kritik och förändra det jag gör utifrån vad tränaren vill.

Den italienska, dagliga sporttidningen La Gazzetta dello Sport jämförde dig med basketikonen Michael Jordan. Hur känns det?
- Jag har inte riktigt koll på honom, men jag vet att han har haft en fantastisk karriär, så det känns jättestort.

La Regina de Svezia, ”den svenska drottningen”. Var kommer det smeknamnet ifrån?
- Jag vet faktiskt inte, men det var kul när jag var och handlade nära där jag bor och mannen i kassan sade: ”Ah, den svenska drottningen!”

Vad saknar du mest från Sverige i Italien?
- Vännerna hemma! Svenskt kaffe? Nej, jag drack knappt kaffe innan jag åkte utomlands och blev proffs, och i Italien har jag lärt mig att dricka kaffet som en italienare, espresso.

SOK gör en storsatsning på damlandslaget inför OS 2024 och 2028, bland annat genom att ställa hela sitt resursteam till förfogande med fystränare, kostexperter, mediaansvariga… Hur ser du på det?
- Det känns förstås kul och är bra för svensk volleyboll, speciellt svensk damvolleyboll.

Hur bra kan damlandslaget bli?
- Vi är ett ungt lag med många spelare som är proffs utomlands, så vi kan utvecklas och bli riktigt bra.

Till och med medalj i OS 2024 eller 2028 – om ni kvalificerar er?
- Ja. Först ska vi kvalificera oss såklart, men det långsiktiga målet är att få en medalj runt halsen.

Vad tillför du i landslaget?
- Framför allt erfarenhet. Jag har varit proffs i två år och tränar med duktiga spelare varje dag. Det är utvecklande.

OS 2024 avgörs i Paris. Du är halvfransyska, din pappa var fransman. Hur känns det?
- Det ska bli kul om vi kvalificerar oss! Jag har släkt, bland annat kusiner där. Det bästa med Paris? Maten, stämningen – och Eiffeltornet.

Maj och juni är en intensiv landskampsperiod med både träningsläger och matcher, bland annat European Legaue-landskamper mot Schweiz i Örkelljunga 19 maj, samt Estland och Kosovo i Nyköping 30 maj och 2 juni. Vad ser du fram emot mest vad gäller landskamperna?
- Att få träffa alla lagkamraterna landslaget och att få spela inför hemmapublik. Hoppas det kommer många och tittar!

Varför ska jag gå och se damlandslaget på plats?
- För att volleyboll är en kul sport att titta på, det händer saker hela tiden och för att vi är ett lag som redan nu spelar bra.

Du har pluggat gymnasiets andra och tredje år på distans. Hur har det fungerat?
- Det har fungerat bra. Mamma har bott med mig och hjälpt till med det praktiska som att laga mat, så jag har fått tid över till läxor. Även om det har fungerat bra att plugga på distans, ska det bli skönt att ta studenten.

Sker även den på distans…?
- Nej, jag kontaktade Rönnegymnasiet i Ängelholm där jag pluggade första året, innan jag blev proffs, och de sade att jag är välkommen att ta studenten med min gamla klass den 8 juni. Det ska bli kul att träffa alla igen.

Du har volleybollen som yrke. Om du inte hade valt det, vad hade du valt för yrke då?
- Jag pluggar beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet och är intresserad av psykologi, så kanske psykolog…

Har ämnet psykologi hjälpt dig att utvecklas som volleybollspelare?
- Jag har inte jobbat så mycket med mental träning, men börjar intressera mig för det nu.

Hur har du utvecklats som människa de senaste två åren som proffs?
- Jag har alltid haft lätt för att anpassa mig till nya miljöer och kulturer, och det har blivit ännu lättare nu.

Något du behöver jobba extra på i din utveckling som människa och därmed bli ännu bättre som volleybollspelare?
- Jag skulle kunna bli bättre på att kliva fram och ta plats. Det är ganska hierarkiskt i Italien, och jag är ung, så jag befinner mig en bit ned i hierarkin än så länge…

Vilka mål har du framöver?
- Att komma taggad till en ny säsong efter en intensiv landslagssommar, och att komma snabbt in i laget och få till samspelet så att vi är redo för Champions League-matcherna som troligen drar igång tidigt på säsongen. Savino del Benes mål lär ju inte vara mindre än semifinal i Champions League-slutspelet och Coppa Italia-slutspelet
- Vad gäller mina egna mål försöker jag inte tänka så långt. Jag vill fortsätta utvecklas i mitt lag och få ännu mer ansvar.

Slutligen: Engelholm tycks klara sig bra utan dig – fjärde raka SM-guldet.
- Ja, och sjätte raka för coachen Per-Anders Sääf! Han tog två med Halmstad också innan han kom till Engelholm. Både hans och lagets insats är imponerande.

 Lycka till med allt fram över!
- Tack!

Fler nyheter

Publicerad: 2018-05-02

Senast uppdaterad: 2018-05-02

Visa fler nyheter

Sponsorer