Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

European League: Landslagssäsongen rivstartar med dubbellandskamp på hemmaplan

På lördag 19 maj blir det fest i volleybollmetropolen Örkelljunga när Sverige bjuder in till European League-premiär och dubbla landskamper. Damerna möter Schweiz medan herrarna tar sig an EM-fyran Belgien.

Svensk volleyboll seglar just nu i medvind. Herrarna, som spelar i Golden European League, möter Belgien som är en toppnation i Europa och en svår nöt att knäcka för det svenska laget. Samtidigt är det inspirerande att få möta så kvalificerat motstånd på hemmaplan.

- Belgien är en jättetuff motståndare som blev fyra på EM i höstas och har tagit ytterligare kliv sedan dess. På lördag måste vårt anfallsspel fungera, men framför allt måste serven klaffa samtidigt som det krävs riktigt bra servemottagning. Lyckas vi med det så kommer det att bli en tuff kamp, säger Johan Isacson, herrlandslagets förbundskapten.

Volleybollherrarna kommer till European League-premiären med idel segrar i ryggen efter ett intensivt träningsläger i Polen.

- Vi har haft mycket träning, spelat fyra matcher och vunnit samtliga. Sidoutspelet börjar sitta. Vi har ännu inte blivit utmanade på allvar, så vi har en del kvar att göra i block och försvar, men killarna är bra mycket bättre nu än vad de var vid samma tidpunkt förra året. Vi ser med tillförsikt fram emot #EuroLeague-äventyret och EM-kvalet.

”Hoppas på bra tryck på läktaren”

Damlandslaget, som spelar i Silver European League och möter Schweiz, har ett ungt lag med många stora talanger – inte minst 18-äriga världsstjärnan Isabelle Haak. Laget har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden sedan Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) valt att göra en stor satsning med sikte mot OS 2024 i Paris.

- Matchen mot Schweiz ska bli väldigt kul och spännande, framför allt eftersom det är på hemmaplan med extra stöd från publiken. Det är alltid roligt att komma hem och spela inför familj och vänner. Hoppas att hallen fylls och att det blir bra tryck på läktaren och att vi bjuder på bra volleyboll, säger Isabelle Haak.

Team manager Tony Westman om lördagens motstånd:
- Schweiz är ett ungt lag likt vårt eget. De har många duktiga spelare som är rejält sammansvetsade. Något vi har som de saknar är en spelare som Isabelle. En av Schweiz styrkor är deras försvarsspel. De spelar väldigt bra försvar, så det är något som vi kommer att behöva tänka på genom att spela smartare och inte slå bollarna direkt i deras famn.

Säkra dina biljetter!

- Örkelljunga är ett klassiskt volleybollfäste i Sverige och där finns ett stort intresse för sporten. Tack vare en engagerad arrangörsförening i Örkelljunga VK och med nästan nya arenan Forum Örkelljunga, som är en anläggning i toppklass, skapar det de bästa förutsättningarna för idrottsevenemang som en volleybollslandskamp, säger Martin Kihlström nationell förbundschef.

Herrarnas match börjar 16:00 medan damernas inleds 19:00. En dagsbiljett gäller till båda landskamperna. Säkra dina biljetter via Tickster! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

19 MAJ | ÖRKELLJUNGA

Herrar | SVERIGE vs BELGIEN | Golden European League


16:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Livescore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livesändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Damer | SVERIGE vs SCHWEIZ | Silver European League


19:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Livescore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livesändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Biljettinfo: En dagsbiljett, som ger dig entré till BÅDA matcherna som spelas den dagen, ligger ute till försäljning för 220 kr/st för vuxna och 115 kr/st för barn/ungdom (4-18 år)

 Vi ses i Forum Örkelljunga!

Klicka på länken och säkra dina biljetter via Tickster! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DAMTRUPPEN

Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Sofie Sjöberg, 24, Örebro VBS

Spikers


Isabelle Haak, 18, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Alexandra Lazic, 23, Volero Zürich (SUI)
Rebecka Lazic, 23, Rocheville Le Cannet (FRA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS
Isabelle Reffel, 16, Lidingö SK

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, TFOC Volley Ball Terville (FRA)
Filippa Hansson, 20, LIU Brooklyn Blackbirds (USA)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Fanny Skogsfors, 17, Gislaved VBK
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK

HERRTRUPPEN

Passare

Dardan Lushtaku, Jastrzębski Węgiel (POL)
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor

Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)
Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia del Colle (ITA)

Vänsterspikers

Erik Sundberg, VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad VBK
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK

Centrar

Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (GER)

FAKTA: EUROPEAN LEAGUE

Silver European League (d)

Silver European League-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Damlandslaget har lottats in i en grupp bestående av Schweiz, Estland och Kosovo. Gruppsegrare och grupptvåor kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four, som avgörs i Nyköping 16-17 juni. Det här är första gången sedan det mytomspunna Europamästerskapet 1989 som Sverige står arrangör för ett mästerskapsslutspel på internationell nivå. Arrangörskapet innebär att damlandslaget per automatik är kvalificerat för finalhelgen, oavsett hur det går i gruppspelsfasen. Det lag som sedermera slutar som mästare kvalificerar sig för 2019 års upplaga av Golden European League.


Golden European League (h)

Gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Laget har lottats mot Belgien (EM-fyra 2017), Estland och Slovakien. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats. Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats. Herrlandslaget deltar i den bättre av de två divisionerna, kallad Golden European League.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-05-17

Senast uppdaterad: 2018-05-17

Visa fler nyheter

Sponsorer