Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroVolleyM: Slovakisk seger trots Gustavssons poängmaskineri

Två gruppspelsmatcher. Två nederlag. Herrlandslaget har fått en tuff start på Golden European League. Lördagens 1-3-förlust i premiären hemma mot EM-fyran Belgien följdes upp av en ny förlust under onsdagskvällen, den här gången borta mot Slovakien.

Siffrorna skrevs till 3-1 (25-23, 25-18, 19-25, 25.16) fördel hemmalaget. Högerspikern Fredric Gustavsson var återigen poängbäst av alla spelare på planen. Hans 25 poäng, 23 anfall och 2 serveess, motsvarar ett helt inspelat set, men det räckte alltså ändå inte för att Sverige skulle kunna rucka på motståndet det här kvällen. 

- Det känns tungt just nu. Tyngre än efter matchen mot Belgien i lördags. Vi spelade riktigt bra i första set och var ju nära att ta hem det. Hade vi lyckats med det hade den här matchen blivit en helt annan. Det är där vårt problem sitter just nu, vi måste plocka de där seten för att vinna matcher. Vi vet vad vi går för. När vi kommer upp i nivå, lirar så bra som vi kan och sätter press i servemomentet hänger vi med de här lagen, säger Fredric Gustavsson efter matchen.

Det började som sagt bra för svensk del. De blågula tog kommandot direkt och hade ledningen mer eller mindre hela vägen fram till setets avgörande. Väl där vände Slovakien underläge 22-23 till setseger 25-23, vilket alltså resulterade i en 1-0-ledning. I den andra akten stod det svenska laget inte att känna igen, samtidigt som bollarna inte riktigt ville studsa Sveriges väg, varpå hemmalaget kunde inkassera 2-0 via övertygande 25-18. I tredje set kommer en svensk uppryckning, och det rejält. Spelet började stämma, och nu var det de blågulas tur att ha lite flyt. 25-19 till Sverige var i underkant. Hoppet om en svensk vändning tändes därmed, men släcktes nästan lika snabbt. Akt nummer fyra skulle visa sig vara den sista. Poängställningen var jämn halvvägs, därefter gjorde Slovakien ett rejält ryck fram till 18-12, något som blev dödsstöten för det svenska upphämtningsförsöket. Sverige slet hårt, men lyckades aldrig repa sig efter den slovakiska spurten. Matchen stängdes via 25-16.

Dubbellandskamp hemma mot Estland nästa vecka

Sverige inledde GEL-spelet med förlust 1-3 hemma i Örkelljunga i lördags. Och i dag kom alltså ett nytt 1-3-nederlag. Därmed är volleybollherrarna för närvarande på fjärde plats Golden European Leagues grupp A. 

På lördag är det dags för den tredje gruppspelsmatchen av totalt sex. Där och då väntar bortamatch mot Estland. Nästa hemmamatch spelas i sin tur onsdagen den 30 maj i Nyköping, även där står Estland för motståndet i och med att ”serien” vänder. Samma dag utmanar också damlandslaget de välspelande balterna. Det väntar alltså dubbellandskamp. Biljetter finns tillgängliga här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige regerande bronsmedaljör

Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Stora volleybollnationer så som just Belgien tar i år plats i mästerskapet. European League består numer av två divisioner. Sveriges herrlandslag deltar i den bättre av de två, kallad Golden European League, medan damlandslaget tävlar i Silver European League (SEL).

GEL-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Utöver Belgien ska de svenska herrarna möta Estland och Slovakien på både hemma- och bortaplan. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre GEL-grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats.

MATCHER
19 maj | SVERIGE 1-3 BELGIEN | Golden European League
16:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | SLOVAKIEN 3-1 SVERIGE | Golden European League
18:00 | Arena Poprad, Poprad (Slovakien)

26 maj | ESTLAND vs SVERIGE | Golden European League
19:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE vs ESTLAND | Golden European League
20:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE vs SLOVAKIEN | Golden European League
19:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | BELGIEN vs SVERIGE | Golden European League
20:30 | CS Lange Munte, Kortrijk (Belgien)

13-14 juni | FINAL FOUR* | Golden European League
Spelplats | Karlovy Vary, Tjeckien
13 juni: Semifinaler
14 juni: Bronsmatch och finalmatch
*Kräver avancemang från gruppspelsfasen

TRUPPEN
Passare

Dardan Lushtaku, Jastrzębski Węgiel (POL)
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor

Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)
Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia del Colle (ITA)

Vänsterspikers

Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad VBK
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK

Centrar

Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (GER).

KONTAKT
Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Johan Isacsson
Förbundskapten, herrlandslaget
0739 81 61 61

Per-Anders Sääf

Assisterande tränare, herrlandslaget
072310 68 69

Claes-Göran Eriksson (mediakontakt)


Team Manager, herrlandslaget
0705 93 26 98

FAKTA: Golden European League (h)

Gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Laget har lottats mot Belgien (EM-fyra 2017), Estland och Slovakien. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats. Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats. Herrlandslaget deltar i den bättre av de två divisionerna, kallad Golden European League.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-05-23

Senast uppdaterad: 2018-05-23

Visa fler nyheter

Sponsorer