Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval i Örebro, Umeå och Örkelljunga

Nu är det klart att Örebro, Umeå och Örkelljunga blir spelorter för Sveriges viktiga EM-kvalmatcher i augusti – ett kval till ett EM-slutspel som känns närmare än på många år eftersom slutspelet har utökats från 16 till 24 lag.

Martin Kihlström, nationell förbundschef, är mycket nöjd med de svenska kvalorterna.

- Umeå har tidigare arrangerat flera lyckade tävlingar inom beachvolley och vi är glada för det goda samarbetet som funnits och finns mellan föreningar, kommun och näringsliv. Det tar vi med oss nu när vi tar EM-kvalet till Umeå, säger Martin och fortsätter:
- Örebro är ett starkt volleybollfäste där föreningarna är vana arrangörer av stora tävlingar och kommunen har alltid visat ett stort stöd. Nu när både EM-kval och finalen i SBT sker i Örebro samma vecka borgar det för en riktig volleybollfest.

EM-kvalet i augusti är viktigare än på länge. Fler EM-platser än tidigare står på spel och både damerna och herrarna har stora chanser att nå sitt första slutspel på många år. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan senast.

Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti).
- Vi försöker verkligen göra Örebro till en volleyboll-stad. Och på damsidan tycker jag att vi är det. Historiskt är vårt damlag stadens mest framgångsrika lag, säger Olle Anfeldt, ordförande i Örebro Volley och fortsätter:
- Vi tror det blir en festlig kväll på lördagen med en härlig stämning och många svenskar och många med grekiska rötter på läktaren. På söndagen hoppas jag vi kan locka många som är nyfikna på ett ungt och spännande damlag med stark uppbackning från Sveriges Olympiska Kommitté och det stora intresset som finns runt Isabelle Haak. Vår dröm är givetvis att fylla Idrottshuset båda dagarna. Det är ingen omöjlighet, tror jag.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå som värd när herrarna tar emot Luxemburg.
- Örkelljunga var arrangör under vårens landslagsperiod med Silver- och Golden League-matcher och det känns extra roligt att komma tillbaka. EM-kvalet kommer bli både spännande och viktigt för landslaget, säger Martin Kihlström.

Augusti-kvalet avslutas i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti. Och i staden är förberedelserna i full gång.

- Umeå är en anrik volleybollstad där de flesta i vuxen ålder minns IKSU:s glansdagar både på herr- och damsidan för cirka 20 år sedan. Efter att ha fört en lite tynande tillvaro i många år bubblar nu volleybollsporten i många föreningar i Umeå med omnejd, med mycket fin ungdomsverksamhet. 

Vi är glada och stolta att kunna erbjuda Norrlands idrottsstad, volleyboll på yttersta nivå. Matchen kommer att inramas med kringaktiviteter för att bli en upplevelse för hela familjen, säger projektledare Julia Enlund. 
Sveriges herrar har lottats att möta Grekland, Azerbajdzjan och Luxemburg. Ettan och tvåan i gruppen kvalificerar sig för EM-slutspelet 2019 som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

Samma spelordning är det för damerna som lottats mot Tjeckien, Finland och Estland. Ettan och tvåan i gruppen får spela slutspel 2019 - som också avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Både damernas och herrarnas sista match i kvalet spelas 9 januari 2019. Spelort för de avslutande matcherna i kvalet är ännu inte fastställt.

HEMMAMATCHER - EM-KVAL 2018/19

18 augusti

|

Idrottshuset, Örebro

18.00:  Sverige vs Grekland (h)19 augusti

|

Idrottshuset, Örebro


16.00: Sverige vs Estland (d)

22 augusti | Forum Örkelljunga


19.00: Sverige vs Luxemburg (h)

25 augusti | Umeå Energi Arena


17.00: Sverige vs Finland (d)

9 januari | To be decided


Sverige vs Tjeckien (d)
Sverige vs Azerbajdzjan

LÄS MER
Officiell turneringssajt EM-kval herr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Officiell turneringssajt EM-kval dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-05-29

Senast uppdaterad: 2018-05-29

Visa fler nyheter

Sponsorer