Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EuroLeagueW: Estländsk revansch – Sverige fortsatt gruppetta

Omgång 4 i Silver European League och gruppfinal mot Estland. Då bjöds det på ny femsetare mellan gruppdominanterna. Den här gången blev det dessvärre svensk förlust - den första i turneringen - men de blågula håller fortsatt förstaplatsen i pool A.

Sverige och Estland möttes alltså så sent som i lördags i en match där Sverige vände 0-2-underläge till 3-2-seger efter att ha räddat sju estniska matchbollar. Och nu blev det alltså en ny maratonmatch.

Siffrorna skrevs till 3-2 (20-25, 25-18, 21-25, 27-25, 15-6).
- Vi hade svårt att hitta jämnheten i vårt spel, det gick upp och ner i nivån. Vi kämpade väl, men hade stora problem i servemottaget. Samtidigt fanns det stunder där spelet verkligen satt, så vi tar med oss det positiva och siktar på att komma tillbaka starkt i lördagens match mot Kosovo, säger franskproffset Rebecka Lazic (Le Cannet) efter matchen.

Sverige inledde starkt och tog kommandot direkt inför hemmapubliken. Estland hämtade visserligen ikapp till 12-12, men bara för att se Sverige dra ifrån till en ny flerpoängledning. Volleybolldamerna höll sedan ett betryggande avstånd fram till 1-0-ledningen, vilken nåddes när Jonna Wasserfaller essade in 25-20. Andra set började desto tuffare. Estlands servar sårade det svenska mottaget gång efter annan och siffrorna kröp iväg till 10-5 för gästerna när förbundskapten Guillermo Gallardo tog timeout. Förändrad spelbild? Inte. Estland fortsatte gasa på och utjämnade till 1-1 via 25-18. I tredje akten var initiativet tillbaka hos de blågula. 18-åriga Vilma Andersson, som byttes in i slutet av den andra setet, kom in och tillförde ny energi och dikterade tempot på spelet med sina leveranser. Sverige höll ett behagligt avstånd som höll hela vägen till setvinst 25-21 och 2-1-ledning. Set nummer fyra blev en tajt historia. Lagen turades om att sitta i förarsätet, och drog den ena ifrån så hämtade den andra snart ikapp. När det väl skulle nå sitt avgörande hade Sverige matchboll vid ställning 24-23, men Estland räddade skickligt och vände sedan starkt till 27-25, varför lagen återigen var framme vid ett skiljeset. Väl där var det inget snack om saken. Sverige kom inte upp i nivå medan Estland tog vara på sitt momentum och dundrade hem avgörandet via hela 15-6.

Ny hemmamatch på lördag

I och med onsdagens förlust står nu damlandslaget på tre segrar och ett nederlag. Laget inledde Silver European League för en och en halv vecka sedan genom att köra över Schweiz i tre raka set på hemmaplan, ett lag man förlorade mot två gånger om så sent som för ett år sedan. Segertåget fortsatte med ny 3-0-vinst förra onsdagen på bortaplan mot Kosovo. I lördagens drabbning mot Estland bjöds det på monstervändning och megadramatik när Sverige hämtade upp 0-2-underläge till 3-2-seger efter att ha räddat sju matchbollar. Men idag kom alltså första förlusten. Estland knappar därmed in i SEL:s grupp A och ligger nu en ynka poäng bakom med två matcher kvar att spela av gruppspelet. Efter fyra omgångar har volleybolldamerna spelat ihop  nio poäng av tolv möjliga, ett imponerande facit för ett lag med en medelålder på 20 år.

Succén kommer en dryg månad efter Sveriges Olympiska Kommitté presenterat en satsning mot OS i Paris 2024 och OS i Los Angeles 2028 till förmån för volleybolldamerna.

Nästa omgång spelas lördagen den 2 juni, även då i Nyköping. Då utmanar damerna Kosovo, medan herrarna tar sig an Slovakien.

Det här är en dag vi klär oss i blågult, tar med vännerna och familjen och hejar fram volleybollandslagen på plats. Just nu kan du köpa biljetter till halva priset.

 Läs mer här (Facebooklänk)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Final Four avgörs i Sverige – damlandslaget direktkvalificerat

Silver European League-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Damlandslaget har lottats in i en grupp bestående av Schweiz, Estland och Kosovo. Gruppsegrare och grupptvåor kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four, som avgörs i Nyköping 16-17 juni. Det här är första gången sedan det mytomspunna Europamästerskapet 1989 som Sverige står arrangör för ett mästerskapsslutspel på internationell nivå. Arrangörskapet innebär att damlandslaget per automatik är kvalificerat för finalhelgen, oavsett hur det går i gruppspelsfasen. Det lag som sedermera slutar som mästare kvalificerar sig för 2019 års upplaga av Golden European League.

Biljetter till Final Four-helgen är till försäljning här! Länk till annan webbplats.

MATCHER
19 maj | SVERIGE 3-0 SCHWEIZ | Silver European League
19:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | KOSOVO 0-3 SVERIGE | Silver European League
20:00 | Palestra Sporteve, Gjilan (Kosovo)

26 maj | ESTLAND 2-3 SVERIGE | Silver European League
16:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE 2-3 ESTLAND | Silver European League
17:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE vs KOSOVO | Silver European League
16:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | SCHWEIZ vs SVERIGE | Silver European League
19:30 | Betoncoupe Arena, Schönenwerd (Schweiz)

16-17 juni | FINAL FOUR* | Silver European League
Spelplats | Nyköpings Arenor, Nyköping
16 juni: Semifinaler
17 juni: Bronsmatch och finalmatch
*Final Four utgör Silver European Leagues finalturnering. Sveriges damlandslag är direktkvalificerat!

DAMTRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Sofie Sjöberg, 24, Örebro VBS

Spikers


Isabelle Haak, 18, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Alexandra Lazic, 23, Volero Zürich (SUI)
Rebecka Lazic, 23, Rocheville Le Cannet (FRA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS
Isabelle Reffel, 16, Lidingö SK

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, TFOC Volley Ball Terville (FRA)
Filippa Hansson, 20, LIU Brooklyn Blackbirds (USA)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Fanny Skogsfors, 17, Gislaved VBK
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK

KONTAKT
Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Guillermo Gallardo
Förbundskapten, damlandslaget
0705 38 38 07

Jonas Svantesson


Assisterande tränare, damlandslaget
0763 94 17 22

Tony Westman
Team Manager, damlandslaget
0707 51 08 35

FAKTA: Silver European League (d)

Silver European League-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Damlandslaget har lottats in i en grupp bestående av Schweiz, Estland och Kosovo. Gruppsegrare och grupptvåor kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four, som avgörs i Nyköping 16-17 juni. Det här är första gången sedan det mytomspunna Europamästerskapet 1989 som Sverige står arrangör för ett mästerskapsslutspel på internationell nivå. Arrangörskapet innebär att damlandslaget per automatik är kvalificerat för finalhelgen, oavsett hur det går i gruppspelsfasen. Det lag som sedermera slutar som mästare kvalificerar sig för 2019 års upplaga av Golden European League.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-05-30

Senast uppdaterad: 2018-05-30

Visa fler nyheter

Sponsorer