Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Spelglädje gav första segern för herrarna

Sveriges volleybollherrar tog sin första seger i säsongens Golden European League när de på lördagen besegrade Slovakien med 3-0 i set (27-25, 32-30, 25-21). Och det var spelglädje och lagmoral som visade vägen.

Mardrömsstart med underläge 8-3 efter åtta minuter, då tog coachen Johan Isacsson timeout. Det gav önskad effekt. Sverige gick upp till 7-8 och 9-9, och även resten av setet blev jämnt: 23-23 blev till 24-24 och 25-25 och missad smash från slovakerna. Linus Ekstrand fick äran att sätta setbollen i Slovakiens block och ut, 27-25 till Sverige. Fredrik Gustavsson dominerade setet offensivt och gjorde nio poäng!

Andra set var en kopia på det första. Slovakerna tog greppet och svenskarna kom tillbaka. 14-14 blev till 15-15, 16-16 och 17-17 - men där gjorde Slovakien ett litet ryck och vi 350 som tittade på trodde att setet var förlorat. Svenskarna kom dock tillbaka igen: 23-23 och 24-24 - och setet gick alltså till ett läge där ett lag måste vinna med två bollar. Sverige skaffade sig en setboll, en till, en till, en till - och en till. Och se, på femte försöket satt den: 32-30 till Sverige! 

I det tredje setet hade svenskarna lärt av de två tidigare och tog greppet direkt. Med ett större självförtroende och lugn gick Sverige till ledning 11-7. Tredje setets delikatess stod blågults Dardan Lushtaku för. Vid ställningen 13-12 fintade han pass men vek istället bollen retfullt enkelt med en hand över nätet till en tom yta på Slovakernas planhalva. Till slut tog Sverige setet med 25-21 och därmed matchen i tre raka set.

Fredrik Gustavsson blev bäste svenske poängplockare med 20 poäng, följd av Erik Sundberg och Viktor Lindberg, båda nio poäng var. 

Viktor Lindberg, utsedd till matchens bäste spelare i det svenska laget, säger efter segern: 

- I dag visade vi något som vi saknat hittills i gruppspelet: Spelglädje! Vi kändes som ett helt annat lag. Vi gjorde ingen höjdarmatch sett till statistiken, men vi kämpade på och vände underlägen. Det var verkligen en laginsats. Segern betyder mycket för framtiden, den visar att vi kan vinna över liknande motstånd som vi kommer att få möta i höstens EM-kval.

- Min egen insats? Den var stabil, men jag kan jobba på anfallsspelet och serva bättre. 

Den svenske coachen Johan Isacsson tappade nästan rösten under matchen men klarade ändå av att summera med svetten i pannan:

- Vi vinner efter en fantasisk match! I dag visade vi verkligen spirit  Den här segern var superviktig särskilt med tanke på att vi skulle ha besegrat Belgien hemma och Slovakien borta, men det gjorde vi inte. Därför gick luften ur oss lite mot Estland. I dag följde vi de taktiska riktlinjerna och hade bra koll på framför allt deras nummer tre, Emanuel Kohut. Killarna på bänken kommer in och gör superviktiga insatser, det är inte enkelt. Nu ska vi undvika sistaplatsen i gruppen så att vi får spela i Golden European League även nästa år.

Det här var Sveriges första seger i årets Golden European League. Tidigare har det blivit förluster mot Belgien (1-3), Slovakien (1-3), Estland (1-3 och 0-3). 

 

KONTAKT

Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Johan Isacsson

Förbundskapten, herrlandslaget 
0739 81 61 61

Per-Anders Sääf


Assisterande tränare, herrlandslaget
072310 68 69

Claes-Göran Eriksson (mediakontakt)


Team Manager, herrlandslaget
0705 93 26 98

 

Sverige regerande bronsmedaljör
Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Stora volleybollnationer så som Sveriges gruppmotståndare Belgien tar i år plats i mästerskapet. European League består numer av två divisioner. Sveriges herrlandslag deltar i den högst rankade av de två, kallad Golden European League, medan damlandslaget tävlar i Silver European League (SEL).

GEL-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre GEL-grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats.

Presslänkar: Golden European League


Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Spelschema & resultat Länk till annan webbplats.
Tabell Länk till annan webbplats.
Statistik Länk till annan webbplats.
Foton som är fria att använda för media (läggs upp under och efter ALLA matcher) Länk till annan webbplats.
Livescore Länk till annan webbplats.
Livesändningar Länk till annan webbplats.

MATCHER

19 maj | SVERIGE 1-3 BELGIEN | Golden European League

16:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | SLOVAKIEN 3-1 SVERIGE | Golden European League

18:00 | Arena Poprad, Poprad (Slovakien)

26 maj | ESTLAND 3-1 SVERIGE | Golden European League

19:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE 0-3 ESTLAND | Golden European League

20:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE 3-0 SLOVAKIEN | Golden European League

19:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | BELGIEN vs SVERIGE | Golden European League

20:30 | CS Lange Munte, Kortrijk (Belgien)

13-14 juni | FINAL FOUR* | Golden European League

Spelplats | Karlovy Vary, Tjeckien

13 juni: Semifinaler

14 juni: Bronsmatch och finalmatch

*Kräver avancemang från gruppspelsfasen

TRUPPEN

Passare

Dardan Lushtaku, Jastrzębski Węgiel (POL)

Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

 

Liberor

Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK

Johan Eriksson, Linköpings VC

 

Högerspikers

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia del Colle (ITA)

 

Vänsterspikers

Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)

Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad VBK

Linus Ekstrand, Linköpings VC

August Borna, Falkenbergs VBK

 

Centrar

Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (GER).


FAKTA

HERRLANDSLAGET


Sveriges herrlandslag i volleyboll har ett fullspäckat 2018 att se fram emot. Året bjuder på EM-kval och European League samt läger och träningsmatcher. I maj och juni spelas Golden European League med sammanlagt tre gruppspelsmatcher på hemmaplan: 19 maj i Örkelljunga mot EM-fyran Belgien, 30 maj i Nyköping mot Estland och 2 juni i Nyköping mot Slovakien. I augusti är det sedermera dags för EM-kvalet att dundra igång. 

GOLDEN EUROPEAN LEAGUE

Gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Laget har lottats mot Belgien (EM-fyra 2017), Estland och Slovakien. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats. Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats. Herrlandslaget deltar i den bättre av de två divisionerna, kallad Golden European League.

EM-KVAL


EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sverige har lottats in i en grupp bestående av Grekland, Azerbajdzjan och Luxemburg. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien). EM-slutspelet har förärats ett nytt upplägg. Den största och mest markanta förändringen är att antalet lag i EM-slutspelet utökas från 16 till 24.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-02

Senast uppdaterad: 2018-06-02

Visa fler nyheter

Sponsorer