Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige krossade Kosovo i tre raka

Efter förlust mot Estland senast är Sveriges volleybolldamer tillbaka på vinnarspåret igen. Sverige krossade Kosovo med 3-0 (25-11, 25-15, 25-7) på snabba 53 minuter i Nyköpings Arenor vilket bådar gott inför Final Four i samma arena 16-17 juni.

Gruppspelet började med två 3-0-segrar, över Schweiz hemma och Kosovo borta, samt seger över Estland borta med 3-2 innan det blev förlust mot esterna hemma med samma siffror. 

Men nu var alltså den blågula segermaskinen på högvarv igen, anförda av storstjärnan Isabelle Haak, proffs i italienska Pallavolo Scandicci. Hon var på spelhumör, producerade 22 poäng och fick samspelet med Rebecca Lazic att fungera bättre än på länge. Duon visade att det inte bara finns längd i det här laget, det finns teknik och tajming också. Både passningar och slagen satt där de skulle, inte minst från spikern Isabelle Haak vars smashar och hoppservar Kosovo aldrig hittade något botemedel emot. 

18-åriga Haak bär stundtals det här laget på sina axlar - och då har hon inte ens tagit studenten ännu. Det sker på fredag ”hemma" i Ängelholm. 

Sverige började i ett rasande tempo och tog ledningen med 5-1, dels tack vare att det offensiva spelet stämde, dels tack vare det defensiva med flera block som ställde Kosovo. Svenskorna vann första setet med 25-11. Isabelle Haak gjorde nio av Sveriges 25 poäng i första set!

I andra set bjöd Kosovo bättre motstånd och hade 8-10 innan svenskorna fick ordning på framför allt försvarsspelet och drog ifrån till setvinst med 25-15.

Sverige närmast städade undan tredje set med 25-7 - som Isabelle Haak satte punkt med en smash - och det var över på snabba 53 minuter.

Förutom nämnda Isabelle Haak och Rebecca Lazic visade liberon Sofie Sjöberg att det krävs rätt bollar för att storstjärnorna ska kunna glänsa. Dessa bollar serverade hon med ackuratess på lördagseftermiddagen i Nyköping. 

Och så Josephine Tegenfalk, förstås, som utsågs till matchens bästa spelare i Sverige. 

- Jag tyckte vi gjorde ett bra jobb med hård press hela matchen igenom, där vi höll vårt tempo uppe. Vi hade pratat före matchen om att hitta spelet mellan oss, och fortsätta få ihop laget. Det lyckades vi med. Jag tycker vi hade en jättebra bagger och alla spikers var verkligen på hugget. Nu ser vi fram emot sista gruppspelsmatchen mot Schweiz på onsdag och därefter finalspelet Final Four. Den här matchen var en bra start inför finalspelet, men det finns alltid saker vi kan gör bättre, säger Josephine Tegenfalk.

Isabelle Haak var också nöjd med den svenska insatsen:

- Serven funkade bra för oss alla. Vi får bra press på dem, blir självsäkra när de går bra, vilket gör att vi kan sätta ännu mer press och de blir osäkra. Vårt fokus höll bra, förutom i andra set. Nu ska vi träna på att fortsätta vårt snabba spel, säger storstjärnan som alltså tar studenten på fredag, två dagar efter sista matchen i gruppspelet mot Schweiz.

- Det ska bli skönt att sluta skolan och fokusera på volleybollen.

Assisterande tränare Jonas Svantesson säger om den snabba matchen:

- Vi gjorde en bra match mot Estland i fyra set, och hade fyra matchbollar, men tappade matchen under tolv minuter. Dessa minuter ville vi ha revansch för i dag och det fick vi. Det vi gjorde bra i dag var att vi inte släppa in Kosovo i matchen tack vare våra servar. De skakade när vi servade. De får inte till sin servemottagning, vilket gör att de måste göra enklare anfall - vilket i sin tur gör att vi fick lättare att gå till motanfall. Kan vi fortsätta så här, och slipa på lite detaljer, kan det bli ett roligt slutspel här i Nyköping om drygt två veckor.

Extra skönt var nog den här svenska segern med tanke på SOK:s, Sveriges Olympisk Kommittés, storsatsning på damerna inför OS i Paris 2024 och Los Angeles 2028. SOK ställer hela sitt team till förfogande för att hjälpa till att lotsa detta unga och talangfulla lag hela vägen till sommarspelen i de två värdstäderna.

325 personer tittade på denna landskamp där Isabelle Haak toppade poängproduktionen med 22 poäng, följt av Rebecca Lazic, 16, och Jonna Wasserfaller, 12. 

 

Presslänkar: Silver European League


Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Spelschema & resultat Länk till annan webbplats.
Tabell Länk till annan webbplats.
Statistik Länk till annan webbplats.
Foton som är fria att använda för media (läggs upp under och efter ALLA matcher) Länk till annan webbplats.
Livescore Länk till annan webbplats.
Livesändningar Länk till annan webbplats.

MATCHER

19 maj | SVERIGE 3-0 SCHWEIZ | Silver European League

19:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | KOSOVO 0-3 SVERIGE | Silver European League

20:00 | Palestra Sporteve, Gjilan (Kosovo)

26 maj | ESTLAND 2-3 SVERIGE | Silver European League

16:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE 2-3 ESTLAND | Silver European League

17:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE 3-0 KOSOVO | Silver European League

16:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | SCHWEIZ vs SVERIGE | Silver European League

19:30 | Betoncoupe Arena, Schönenwerd (Schweiz)

16-17 juni | FINAL FOUR* | Silver European League

Spelplats | Nyköpings Arenor, Nyköping
16 juni: Semifinaler
17 juni: Bronsmatch och finalmatch

*Final Four utgör Silver European Leagues finalturnering. Sveriges damlandslag är direktkvalificerat!

Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-02

Senast uppdaterad: 2018-06-02

Visa fler nyheter

Sponsorer