Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroLeagueM: Inför Belgien vs Sverige

Golden European League går under onsdagskvällen in i den sjätte och sista gruppspelsomgången. 20:30 drabbar herrlandslaget samman med EM-fyran Belgien på bortaplan. Länkar till livescore och livesändning finns i artikeln!

Herrlandslaget kommer till onsdagens drabbning stärkta av lördagens förlösande seger på hemmaplan mot Slovakien. 3-0-triumfen innebar att Sverige spelade hem sina första poäng i årets upplaga av European League och att hoppet om att nå tredjeplatsen i gruppen lever in i det sista.

Än viktigare är kanske det faktum att våra volleybollherrar inte längre är rankade som sämsta fyra i de totalt tre Golden European League-grupperna. Laget står idag på tre inspelade poäng, vilket är en pinne mer än Slovenien som ligger sist på två poäng i grupp B. Så varför är det här så viktigt? Jo, det är nämligen som så att det lag som samlat ihop minst antal poäng vid turneringens slut degraderas till Silver European League (SEL) inför nästa års upplaga, till förmån för 2018 års SEL-vinnare som tar klivet upp i gulddivisionen. Summa summarum: Om poängställningen står sig efter onsdagens avslutande omgång spelar Sveriges herrlandslag i Golden European League även nästa år.

Det enklaste och bästa sättet för herrlandslaget att säkra "guldbiljetten" är givetvis att bortabesegra Belgien i onsdagens avslutade gruppspelsmatch. En inte helt enkelt uppgift, men definitivt inte omöjlig heller. När lagen drabbade samman senast, i European League-premiären i Örkelljunga den 19 maj, visade Sverige att de kan utmana EM-fyran när spelet stämmer. Belgien avgick med segern, men tvingades ge upp ett set till de blågula.

6 juni | BELGIEN vs SVERIGE | Golden European League
20:30 | CS Lange Munte, Kortrijk (Belgien)


Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats. (tabell, statistik, spelschema, foton m.m)
Livescore
Länk till annan webbplats.
Livesändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Herrlandslaget tackar @nordicwellness_nykoping med personal för en grym träningsvecka, som banade väg för helgens seger mot Slovakien💪💥 Nu styr laget skutan vidare mot Belgien för den sjätte och sista gruppspelsmatchen i Golden European League! 🏐🔥 #SvenskVolleyboll #EuroLeagueM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett inlägg delat av Svenska Volleybollförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (@svenskvolleyboll) 4 Jun 2018 kl. 8:38 PDT

Sverige regerande bronsmedaljör

Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Stora volleybollnationer så som just Belgien tar i år plats i mästerskapet. European League består numer av två divisioner. Sveriges herrlandslag deltar i den bättre av de två, kallad Golden European League, medan damlandslaget tävlar i Silver European League (SEL).

GEL-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Utöver Belgien ska de svenska herrarna möta Estland och Slovakien på både hemma- och bortaplan. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre GEL-grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats.

MATCHER
19 maj | SVERIGE 1-3 BELGIEN | Golden European League
16:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | SLOVAKIEN 3-1 SVERIGE | Golden European League
18:00 | Arena Poprad, Poprad (Slovakien)

26 maj | ESTLAND 1-3 SVERIGE | Golden European League
19:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE 0-3 ESTLAND | Golden European League
20:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE 3-0 SLOVAKIEN | Golden European League
19:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | BELGIEN vs SVERIGE | Golden European League
20:30 | CS Lange Munte, Kortrijk (Belgien)

13-14 juni | FINAL FOUR* | Golden European League
Spelplats | Karlovy Vary, Tjeckien
13 juni: Semifinaler
14 juni: Bronsmatch och finalmatch
*Kräver avancemang från gruppspelsfasen

TRUPPEN
Passare

Dardan Lushtaku, Jastrzębski Węgiel (POL)
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor

Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)
Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia del Colle (ITA)

Vänsterspikers

Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad VBK
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK

Centrar

Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (GER).

KONTAKT
Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Johan Isacsson
Förbundskapten, herrlandslaget
0739 81 61 61

Per-Anders Sääf

Assisterande tränare, herrlandslaget
072310 68 69

Claes-Göran Eriksson (mediakontakt)


Team Manager, herrlandslaget
0705 93 26 98

FAKTA: Golden European League (h)

Gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Laget har lottats mot Belgien (EM-fyra 2017), Estland och Slovakien. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats. Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats. Herrlandslaget deltar i den bättre av de två divisionerna, kallad Golden European League.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-05

Senast uppdaterad: 2018-06-06

Visa fler nyheter

Sponsorer