Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroLeagueM: Säkrat "guldkontrakt" efter överkörning mot EM-fyran

Med kniven mot strupen och risk för nedflyttning stod herrlandslaget för en monsterinsats när de under onsdagskvällen körde över EM-fyran Belgien på bortaplan i tre raka set. Därmed spelar Sverige i Golden European League även nästa år!

Siffrorna skrevs till makalösa 3-0 (25-22, 25-15, 25-18). Svenske spikemaskinen Fredric Gustavsson dundrade in 18 poäng, flest av alla spelare på planen.

- Vi hade inget att förlora. Det här var sista dagen och sista matchen på en samling som varat i långt över en månad, och vi ville avsluta det här på ett snyggt sätt. Och det gjorde vi verkligen. Man kanske till och med kan säga att vi gjorde det över förväntan, säger en segerrusig Dardan Lushtaku (passare) direkt efter matchen.

- Den här segern betyder otroligt mycket för den satsning och det projekt vi håller på med här. Ett säkrat Golden European League-kontrakt garanterar oss tuffa matcher mot väldigt bra motstånd. Och det är precis vad vi behöver för att utvecklas och för att vi ska kunna ta det där sista klivet som krävs för att nå toppen i Europa, fortsätter Polenproffset Lushtaku.

Krossade höstens EM-fyra – säkrade guldkontraktet

Insatsen är imponerande av många anledningar. Inte minst för att Belgien slutade fyra på EM i Polen så sent som hösten 2017. Det här är en prestation som lovar gott inför augusti månads EM-kval där Sverige har stora chanser att nå EM-slutspel för första gången sedan 1993.

- De allra flesta av lagen som spelar Golden European League är också med när det vankas EM-slutspel. Och de senaste dagarna har vi besegrat två av dem: Belgien och Slovakien. Vi visar vilken kvalitet vi besitter och att vi verkligen är där och nosar nu. Det är ett fantastiskt fint kvitto, säger Lushtaku.

- Jag är jäkligt stolt över hur grabbarna utvecklats de senaste veckorna. De har tagit stora kliv. Vi spelade helt fantastiskt idag och de senaste prestationerna är en jätteboost inför fortsättningen. Det här ger eko, konstaterar förbundskapten Johan Isacsson.

I och med segern slutar herrlandslaget på tredje plats i Golden European Leagues grupp A, med ett facit på fyra förluster och två segrar. Dagens tre poäng innebär att blågult klättrar förbi Slovakien i Golden European Leagues grupp A. Sverige stod på noll poäng efter de fyra första omgångarna och såg ut att vara farligt nära en degradering till nästa års upplaga av Silver European League. Då svarade laget för två raka 3-0-segrar. Den första kom i lördags hemma mot Slovakien. Och den andra kom alltså idag, borta mot Belgien.
- Vi hade fantastisk energi där ute på planen både idag och i lördags mot Slovakien. Det var den vi saknade i de fyra första matcherna, förklarar Lushtaku den plötsliga uppryckningen.

Sverige regerande bronsmedaljör

Sverige klev in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgick en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den betydligt mer konkurrenskraftig. Stora volleybollnationer så som just Belgien tog i år plats i mästerskapet. European League består numer av två divisioner. Sveriges herrlandslag deltar i den högst rankade av de två, kallad Golden European League (GEL), medan damlandslaget tävlar i Silver European League (SEL).

MATCHER
19 maj | SVERIGE 1-3 BELGIEN | Golden European League
16:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | SLOVAKIEN 3-1 SVERIGE | Golden European League
18:00 | Arena Poprad, Poprad (Slovakien)

26 maj | ESTLAND 1-3 SVERIGE | Golden European League
19:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE 0-3 ESTLAND | Golden European League
20:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE 3-0 SLOVAKIEN | Golden European League
19:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | BELGIEN 0-3 SVERIGE | Golden European League
20:30 | CS Lange Munte, Kortrijk (Belgien)

13-14 juni | FINAL FOUR* | Golden European League
Spelplats | Karlovy Vary, Tjeckien
13 juni: Semifinaler
14 juni: Bronsmatch och finalmatch
*Kräver avancemang från gruppspelsfasen

TRUPPEN
Passare

Dardan Lushtaku, Jastrzębski Węgiel (POL)
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor

Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)
Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia del Colle (ITA)

Vänsterspikers

Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad VBK
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK

Centrar

Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (GER).

KONTAKT
Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Johan Isacsson
Förbundskapten, herrlandslaget
0739 81 61 61

Per-Anders Sääf

Assisterande tränare, herrlandslaget
072310 68 69

Claes-Göran Eriksson (mediakontakt)


Team Manager, herrlandslaget
0705 93 26 98

FAKTA: Golden European League (h)

Gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Laget har lottats mot Belgien (EM-fyra 2017), Estland och Slovakien. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats. Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats. Herrlandslaget deltar i den bättre av de två divisionerna, kallad Golden European League.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-06

Senast uppdaterad: 2018-06-06

Visa fler nyheter

Sponsorer