Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Turkiet nästa efter lyckat äventyr i Azerbajdzjan

Damlandslaget fortsätter uppladdningen inför kommande EM-kval. Efter förra veckans äventyr i Baku, Azerbajdzjan, har trupp och ledarstab nu landat i Turkiet där det väntar nytt läger och nya sparringpartners.

Azerbajdzjan, fyra på EM på hemmaplan så sent som hösten 2017, bjöd som väntat tufft motstånd den gångna veckan. Våra volleybolldamer stod dock upp bra i samtliga träningsmatcher genom att ta set i samtliga och dessutom knipa segern i den sista efter att ha vänt 0-2-underläge till 3-2-triumf.
- Det finns fortfarande mycket kvar att jobba på men prestationsmässigt har blivit bättre och bättre under dessa dagar. Misstagen har blivit färre och de bra perioderna i spelet har blivit längre, säger förbundskapten Jonas Svantesson om träningslägret.

Resultat och statistik

24 juli: AZE 3-1 SWE


25-22, 27-25, 26-28, 26-24)
Poängbäst i SWE: Isabelle Haak 27 poäng, Diana Lundvall 19, Anna Haak 17, Jonna Wasserfaller 14 och Linda Andersson 7.
Ledarstabens rapport:
-En mycket bra första match efter drygt en och en halv månads uppehåll. Vi möter en skicklig motståndare som kanske är lite bättre än oss, men vi håller jämna steg, säger assisterande förbundskaptenen Jessica Sandberg.

25 juli: AZE 3-1 SWE

27 juli: AZE 2-3 SWE


(16-25, 25-23, 21-25, 25-18, 15-13)
Poängbäst i SWE: Isabelle Haak 36 poäng, Diana Lundvall, Anna Haak 15, Jonna Wasserfaller 9, Josephine Tegenfalk 6, Linda Andersson 5.
Ledarstabens rapport:
Efter två tuffa matcher där hemmalaget gick vinnande ur striderna kom så äntligen vinsten efter ännu en mycket jämn historia. Azerbajdzjan började matchen i ett rasande tempo och visade att de inte tänkte ge bort någon enkel seger till sina svenska gäster. Sverige spelade inte dåligt men motståndarna var bättre på allt och kunde ganska komfortabelt vinna första set. Resten av matchen blev en kamp där svenskorna gjorde sin bästa prestation under hela veckan och där de till slut fick resultatet med sig.


Turkiet nästa

Ett lyckat läger i Azerbajdzjan alltså. Och nu stegrar uppladdningen. Sedan i lördags befinner sig damlandslaget i Turkiet. Fram till torsdag lägrar de blågula i Galatasaray.
- Första etappen på denna resa tog oss dit vi vill. Nu gäller det att orka bita i och se till att fortsätta göra framsteg och prestera bättre för varje dag på etapp två i Turkiet och verkligen ta vara på matcherna, säger förbundskapten Svantesson.

Träningsmatchar i Sverige

Efter Turkietlägret får spelare och ledare några dagar ledigt innan de återsamlas på söndag. Måndagen den 6 augusti är det sedan dags för träningsmatch mot Schweiz i Ängelholm. Och dagen därpå, tisdagen den 7 augusti, väntar officiell landskamp i Kungsgårdshallen, återigen med Schweiz på andra sidan nätet.

Biljetter till den officiella landskampen i Ängelholm säljs på plats.

EM-kvalet hägrar

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping.

Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande mot Tjeckien, Finland och Estland.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan senast.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE vs SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE vs EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 18:00: FIN vs SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN I TURKIET
Passare
Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS
Johanna Edberg, 30, VC Kanti Schaffhausen 

Spikers


Isabelle Haak, 18, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, TFOC Volley Ball Terville (FRA)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-07-31

Senast uppdaterad: 2018-08-03

Visa fler nyheter

Sponsorer