Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

3-2-seger i generalrepetitionen

Damlandslaget fick en nyttig genomkörare mot Schweiz under tisdagskvällen. Generalrepetitionen inför kommande EM-kval slutade med 3-2-seger i Ängelholm.

EM-kvalet närmar sig med stormsteg och damlandslaget stegrar uppladdningen. Under tisdagskvällen utmanade våra volleybolldamer Schweiz i Kungsgårdshallen, Ängelholm. Landskampen blev en rafflande femsetare där Sverige drog det längsta strået med siffrorna 3-2 i set (17-25, 25-22, 24-26, 25-17, 15-12).

Sverige kontrollerade matchen helt i de två avslutande seten när Isabelle Haak och Josephine Tegenfalk hittade varandra gång på gång och Haak blev poängbäst med imponerande 31 poäng. Lilly Topics åtta distinkta block stack också ut.

- En okej insats där vi stundtals spelar bra, men också får kämpa långa stunder. Vi spelar bra block och försvar, men har ibland svårt att omvandla det till bra anfall. Stort beröm till libero Klara Andersson, som jag tycker är bäst på plan, kommenterar Jonas Svantesson, förbundskapten.


Foto: Nisse Nilsson.

EM-kvalet hägrar

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping.

Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande mot Tjeckien, Finland och Estland.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan senast.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE vs SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE vs EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 18:00: FIN vs SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN JUST NU
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS
Johanna Edberg, 30, VC Kanti Schaffhausen 

Spikers


Isabelle Haak, 18, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, TFOC Volley Ball Terville (FRA)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-08

Senast uppdaterad: 2018-08-08

Visa fler nyheter

Sponsorer