Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

"Fyra knallhårda set" mot Lettland

Herrlandslaget matchade mot Lettland under tisdagskvällen. Resultatet skrevs till 3-1 till fördel för de hemmaspelande balterna.

EM-kvalet är blott en vecka bort och Sveriges volleybollherrar har valt att ladda upp på bortaplan i Lettland. Tisdagens drabbning var en tuff och mycket jämn fyrsetare där Lettland till slut vann med siffrorna 25-22, 25-23, 25-27, 25-22.

Lettland vann de två första seten med knapp marginal men Sverige kom allt mer in i matchen och vann tredje akten. I inledningen av fjärde darrade Sverige till och Lettland kunde skaffa sig en fempoängsledning vid ställningen 7-2. De blågula spelade upp sig och var ikapp vid17-17, men orkade sedan inte hela vägen och tvingades kapitulera, 22-25.

– Det var varmt och svettigt idag och vi spelade fyra bra knallhårda set. Vi hade chansen men var lite dåligt organiserade, speciellt i sluten av seten. Motståndarna hade ju varit i Portugal och spelat landskamp medan vi kört träningsläger så de var lite bättre matchtränade. Nästa match måste vi försöka spela jämnare och inte göra enkla misstag, säger Johan Isacsson, förbundskapten.

Redan under onsdagskvällen har våra volleybollherrar chans till revansch. Återigen står Lettland för motståndet.

Ett lag med självförtroende

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision.

När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta) mellan 15 och 25 augusti. Noterbart är att Andreas Eriksson har ersatt Dardan Lushtaku på passarpositionen. Dessutom har en världskänd vänsterslägga i form av Marcus Nilsson förstärkt truppen.

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan och inleder den 15 augusti med bortamatch i Baku mot de sistnämnda. Ettan och tvåan i gruppen kvalificerar sig för EM-slutspelet 2019 som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan senast.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER HERR- AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE vs SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE vs GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 19:00: SWE vs LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

TRUPPEN JUST NU
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-08

Senast uppdaterad: 2018-08-08

Visa fler nyheter

Sponsorer