Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Herrlandslaget "laddat och redo" efter lärorikt Lettlandsläger

Herrlandslagets läger i Lettland har nått sitt slut. Onsdagskvällens avslutande landskamp genererade i en ny 1-3-förlust, men också viktiga lärdomar inför nästa veckas EM-kvalpremiär.

Siffrorna skrevs till 25-23, 22-25, 25-18, 25-20 fördel hemmalaget.
- Vi inledde ofokuserat i första set, framför allt i egen serve, och då blev Lettland snabbt för stora. I andra kommer vi igång på ett annat sätt och får också utdelning. Marcus (Nilsson) spelade två set, men både han och Fredric (Gustavsson) hade känningar så vi flyttade in "Linken" (Jacob Link) på högern och roterade mycket överlag. Många har fått speltid vilket är jätteviktigt inför vad som komma skall, sammanfattar förbundskapten Johan Isacsson.

Två landskamper på två dagar. De dubbla nederlagen till trots är Isacsson nöjd med såväl vad han sett som med lägret i sin helhet. Under onsdagen avslutas Lettlandsäventyret med en träningsmatch, därefter beger sig trupp och ledarstab till Sverige för att samla krafterna inför nästa veckas premiärmatch mot Azerbajdzjan.
- Vi har spelat bra volleyboll de här två dagarna - bättre än vad jag trodde. Nu har vi klart för oss hur vi ligger till, vad vi är bra på och vad vi är mindre bra på. Stämingen i truppen är god, killarna är laddade och redo.

Ett lag med självförtroende

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision.

När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta) mellan 15 och 25 augusti. Noterbart är att Andreas Eriksson har ersatt Dardan Lushtaku på passarpositionen. Dessutom har en världskänd vänsterslägga i form av Marcus Nilsson förstärkt truppen.

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan och inleder den 15 augusti med bortamatch i Baku mot de sistnämnda. Ettan och tvåan i gruppen kvalificerar sig för EM-slutspelet 2019 som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan senast.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER HERR- AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE vs SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE vs GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 19:00: SWE vs LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

TRUPPEN JUST NU
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-09

Senast uppdaterad: 2018-08-09

Visa fler nyheter

Sponsorer