Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Damlandslaget inleder mot gruppfavoriten

EM-kvalet är här! Sveriges talangfulla damlandslag inleder under onsdagen med bortamatch mot gruppfavoriten Tjeckien. Volleyboll.se levererar förutsättningar och länkar till livestream och livescore!

- Vi har en bra känsla i truppen. Efter att ha varit samlade länge och tränat intensivt med både boll och fys har vi lättat lite på belastningen nu på slutet och hoppas nå en formtopp. Alla ser fram emot att äntligen få dra igång det här EM-kvalet!, säger Jonas Svantesson, förbundskapten.

I onsdagens kvalpremiär väntar alltså topptippade Tjeckien. Matchstart 18:00, svensk tid, och Laola1.tv livestreamar! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Ett jättebra lag, stentufft motstånd på bortaplan. De är stora favoriter och har matchat tre gånger om mot Polen nu inför kvalet och gjort det mycket bra. Någonstans på vägen ska vi kunna störa och stressa dem. Vi ska ge dem en match och sälja oss dyrt, fortsätter Svantesson.

"Silverguldet" i färskt minne

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping.

Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande mot Tjeckien, Finland och Estland.
- Vi ska verkligen försöka vara med och slåss om andraplatsen i gruppen. Laget kommer göra allt som står i dess makt för att kunna hota. Satsningen på damlandslaget är dock långsiktig. Första målet på resan mot OS var att vinna Silver European League, och det grejade vi med bravur. Nästa steg i utvecklingen är rimligtvis inte ett EM-slutspel, det är snarare att göra bra resultat i nästa års Golden European League. När vi väl presterar bra i de sammanhangen ligger ett stort mästerskap närmare till hands, säger förbundskaptenen.


Så avgörs kvalet

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan senast.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av totalt sju gruppet. Den första EM-kvalperioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges ställs alltså mot Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se 

den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE vs SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE vs EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 18:00: FIN vs SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Alexandra Lazic, 23, Volero Zürich (SUI)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)* 
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK

*Ansluter truppen fr.o.m. Örebromatchen.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-14

Senast uppdaterad: 2018-08-14

Visa fler nyheter

Sponsorer