Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Nyckelmatch direkt i herrlandslagets kvalpremiär

Ett enormt spännande EM-kval står redo att sätta igång och det svenska herrlandslaget har målet klart för sig. De ska till EM!

En av nycklarna för att nå EM-avancemang för första gången på 25 år är att få med sig ett bra resultat från onsdagens kvalpremiär i den stentuffa bortamatchen mot Azerbajdzjan.
- Vi förväntar oss en tuff match. Vi har vunnit de tre senaste mötena, ett med 3-0 och de andra med 3-2, men nu lirar vi i Baku på deras hemmaplan och måste gå in resolut i alla situationer. Gör vi det kommer det här gå vägen, och det skulle betyda oerhört mycket med en bra start på kvalet, säger förbundskapten Johan Isacsson.

Matchen startar 16:00, svensk tid, och livestreamas via laola1.tv! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett lag med självförtroende

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision.

När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta) mellan 15 och 25 augusti. Noterbart är att Andreas Eriksson har ersatt Dardan Lushtaku på passarpositionen. Dessutom har en världskänd vänsterslägga i form av Marcus Nilsson förstärkt truppen.
- Läget i truppen är gott. Vi hade en lång och tuff resa igår (måndag), men på träningen svarade grabbarna bra. Alla är på tårna, taggade och redo. Att ha med Marcus in i det här kvalet betyder mycket. Han har enorm erfarenhet och går alltid i bräschen - en ledargestalt både på och utanför banan, säger Isacsson.

"Vi ska till EM!"

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av totalt sju kvalgrupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Herrlandslaget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan och inleder alltså med bortamatch i Baku mot de sistnämnda. Gruppettorna samt de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet 2019 som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang.
- Målsättningen är tydlig. Vi ska till EM! Det är det vi har siktet inställt på långsiktigt i det här kvalet. Kortsiktigt är det dag för dag och match för match som gäller, säger Isacsson.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland den 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen därpå (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter

till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER HERR- AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE vs SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE vs GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 19:00: SWE vs LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Hylte/Halmstad VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)

Centrar
Jens Ahremark, Linköpings VC
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio


Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-14

Senast uppdaterad: 2018-08-14

Visa fler nyheter

Sponsorer