Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Damlandslaget drömstartade - bortabesegrade gruppfavoriten i premiären

Sveriges damlandslag i volleyboll har fått en pangstart på augusti månads EM-kvaläventyr. Under onsdagskvällens premiärmatch bortabesegrades självaste Tjeckien efter en femsetsrysare.

Det ska nästan inte gå. Tjeckien klev in i matchen som klara gruppfavoriter och skulle egentligen bara inkassera de där tre poäng mot det lägst seedade laget i EM-kvalets grupp E. Men det blågula gäng volleybolldamer, med en medelålder på omkring 20 år, som radade upp på andra sidan nätet ville annorlunda. Och de lyckades, efter att ha utmanövrerat både förhandstippade motståndare, fullsatta hemmaläktare och premiärnerver. Segersiffrorna skrevs till 19-25, 25-22, 15-25, 25-20, 15-7.

Bedriften blir ännu häftigare när man sätter det i perspektiv till Europarankingen. Sveriges damlandslag är rankat 32 i Europa. Tjeckien rankar i sin tur som elfte (!) bästa lag.

- Det här är så sjukt fräckt. Det är idrott när det är som bäst. Sånt här kan hända när man gör bra saker tillsammans, och när man förstår att det är tillsammans man ska göra det. Många anser säkert att Tjeckien är bättre än oss, och det är de nog också, men vi gör det så sanslöst bra. Vi löser det. Vi spelar grymt försvar och pressar och stressar dem. Vi gör allt det där vi snackat om under hela våren och sommaren. Och att det fungerar, att vi får den här feedbacken, betyder väldigt mycket, säger förbundskapten Jonas Svantesson efter matchen.



”We proved them wrong”

Lagkapten Jonna Wasserfaller fortsätter:
- Jag är så otroligt stolt över det här gänget. Det känns helt fantastiskt. Tjeckien gick nog in och trodde att de skulle vinna det här ganska enkelt med 3-0. Men "we proved them wrong". Den största skillnaden idag mellan oss och dom är att vi kommer tillbaka från underläge. Vi slutar aldrig tro på oss själva och jobbar stenhårt på varenda boll. Det är därför vi vinner. En riktig boost för självförtroendet. Vi visar vad vi kan och lyckas spela på vår högstanivå under betydligt längre perioder än tidigare.

19-åriga superstjärnan Isabelle Haak blev poängbäst på planen med sina 27 poäng. Systern Anna storspelade också - både i försvar och anfall – och var näst bäst poängmässigt med 17 pinnar.

Hemmapremiär mot Estland på söndag

Kvällens andra match i gruppen, den mellan Finland och Estland, avgjordes även den först efter fem set. Med Finland som segrare. Därför är det nu en nordisk duo i topp i grupp E.

Nästa match för damlandslaget är på söndag, den 19 augusti. 16:00 står Estland för motståndet i Idrottshuset. Och vi kan sannolikt se fram emot en ny frejdig drabbning. Matcher dessa lag emellan går nämligen i princip alltid till fem set.
- Det kan mycket väl bli så igen. Vi spelade 1-1 i matcher under Silver European League och vann med 3-2 varsin gång. Vi kan väl nästan lova att det kommer bli riktigt tajt den här gången också, så det är upplagt för en publikmatch. Vill man se bra och underhållande volleyboll ska man ta sig till Örebro i helgen. Det bjuds på volleybollfest, konstaterar kapten Wasserfaller (se biljettlänkar längre ner i artikeln).



Uppbackade av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.
- Vi ska verkligen försöka vara med och slåss om andraplatsen i gruppen. Laget kommer göra allt som står i dess makt för att kunna hota. Satsningen på damlandslaget är dock långsiktig. Första målet på resan mot OS var att vinna Silver European League, och det grejade vi med bravur. Nästa steg i utvecklingen är rimligtvis inte ett EM-slutspel, det är snarare att göra bra resultat i nästa års Golden European League. När vi väl presterar bra i de sammanhangen ligger ett stort mästerskap närmare till hands, sa förbundskaptenen Jonas Svantesson till volleyboll.se tidigare i veckan.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har goda chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se 

den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE vs EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 18:00: FIN vs SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Alexandra Lazic, 23, Volero Zürich (SUI)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)* 
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK

*Ansluter truppen fr.o.m. Örebromatchen.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-15

Senast uppdaterad: 2018-08-15

Visa fler nyheter

Sponsorer