Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Svensk förlust efter tappad 2-0-ledning i premiären

Sveriges volleybollherrar fick en tuff start på EM-kvaläventyret. Laget hade 2-0-ledning och segervittring, men hemmaspelande Azerbajdzjan vände på steken och tog hem premiärmatchen med 3-2 efter skiljeset.

Setsiffrorna skrevs till 3-2 (23-25, 19-25, 26-24, 25-22, 15-10) fördel Azerbajdzjan. Superstjärnan till lika lagkaptenen Marcus Nilsson blev poängbäst på planen med sina 29 pinnar.

- Vi tränar för att tävla, men idag kommer vi inte alls upp i nivå. Hade vi kommit upp i en något så när anständig nivå så hade vi rett ut det här. Inte ens i de två första seten, som vi ju vinner, spelar vi särskilt bra, men vi lyckas ändå ta hem dem på något sätt. Därefter ser vi ut att spela utan självförtroende. Det här resultatet sätter press på oss, och det är kanske just pressen vi tampas med. Men en poäng är bättre än noll och nu gäller det att samla nya krafter. Om tre dagar är det match igen och vi måste ladda om, säger assisterande tränare Per Anders Sääf efter matchen.

Svängigt värre

Det började alltså bra för Sverige, som tog kommandot genom att spela hem ett svängigt första set med 25-23. De blågula följde sedan upp med att komfortabelt utöka till 2-0 via 25-19 i andra akten. Tredje set liknade i mångt och mycket det första. Lagen turades om att sitta i förarsätet, men när det väl skulle avgöras var det hemmalaget som var hetast. Sverige räddade visserligen dubbla setbollar vid underläge 22-24, men bara för att se Azerbajdzjan reducera till 1-2 efter att ha förvaltat en tredje setboll till 26-24.

Nu levde plötsligt matchen igen. Fjärde set tillhörde sedan Azerbajdzjan från start till mål. Laget höll hårt i sitt momentum och drog tidigt ifrån. Sverige närmade sig visserligen flera gånger, men med hemmapubliken i ryggen kunde de blåklädda spela hem en ny setseger, den här gången via 25-22. Nu väntade alltså ett femte, direkt avgörande, skiljeset. Väl där var det inget snack. Azerbajdzjan gled på nytt ifrån och kunde fullborda vändningen via 15-10.

Ska rå på Grekland

Drabbningen var på förhand haussad som en nyckelmatch. Dels för att en bra start på kvaläventyret var viktig, men framför allt för att just Azerbajdzjan är en väntat tuff utmanare om de två topplaceringarna i gruppen. Nu blev det alltså förlust, men i och med femsetaren fick Sverige med sig en viktig poäng inför fortsättningen. Nästa match spelas lördagen den 18 augusti, 17:00. Då är det hemmapremiär mot gruppfavoriten Grekland i Idrottshuset i Örebro.

- Grekland är ett ännu bättre lag - ruggigt samspelta av det jag sett. Det kommer bli en riktigt tuff uppgift, men kanske passar det oss bättre att slå ur underläge? Nu gäller det att vi får till vårt eget spel och spelar så bra som vi vet att vi kan. Vi rår helt klart på dem och med hemmapublikens stöd ska vi greja det här, avslutar Sääf.

Så avgörs EM-kvalet 

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision. När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta).

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av sju grupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Samtliga gruppettor och och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER HERR- AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE 3-2 SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE vs GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 19:00: SWE vs LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-15

Senast uppdaterad: 2018-08-15

Visa fler nyheter

Sponsorer