Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Damlandslaget ställs mot antagonisten i Idrottshuset

EM-kvalet dundrar vidare och på söndag väntar hemmapremiär. Väl där ställs damlandslaget mot ett alltid lika utmanande Estland. Matchstart 16:00. Nu fyller vi läktarna och hejar fram våra vollebolldamer till ännu en seger. #TillsammansMotEM!

Sverige fick en drömstart på kvaläventyret när de i onsdags utmanövrerade självaste Tjeckien (rankade elva i Europa). Och det inför fullsatta läktare, på bortaplan. Segern gav rejält eko, såväl i volleyboll-Europa som i svensk riksmedia.

Nu på söndags väntar hemmapremiär i Idrottshuset i Örebro. På andra sidan nätet radar Estland upp, ett lag som Sverige stötte på två gånger om så sent som under Silver European League-äventyret i maj och juni. Och hur det gick där har ni säkert redan koll på. Annars kan Jonna Wasserfaller friska upp minnet:
- Vi spelade 1-1 i matcher och vann med 3-2 varsin gång. Vi kan väl nästan lova att det kommer bli riktigt tajt på söndag också, så det är upplagt för publikmatch!

Lagkaptenen skickar också en hälsning till svenska volleybollfans:
- Vill man se bra och underhållande volleyboll ska man ta sig till Örebro i helgen. Det bjuds på volleybollfest - och vi behöver ert stöd i jakten på EM-avancemang!

Matchen är speciell av många anledningar. Inte minst för att det i truppen återfinns hela tre spelare som under klubblagssäsongen representerar Örebro Volley. Josephine Tegenfalk, Diana Lundvall och Linda Andersson. Du har väl inte missat att den sistnämnda av dem tagit över Svensk volleybolls Instagramkonto den här veckan? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter en riktigt tidig morgon, 10 timmar resa och gym är kroppen rätt nöjd för idag😴. Men vi tog oss till Örebro och nu börjar uppladdningen för både oss damer och herrarna inför helgens kommande landskamper! Idag efter gymmet pratade vi om att igår var igår och imorgon är imorgon. Vi vann igår men nu börjar nästa uppladdning. Det är viktigt att vi redan nu inser att vi inte på något sett kan förlita oss på den vinsten utan måste kämpa om inte lite hårdare på söndag för att lyckas med samma bedrift och om vi gör det... då visar vi verkligen vad vi är för lag! På stories ser ni bland annat klipp från flygplatsen där vår match sändes i repris🤩 Värt att nämna är även att vi blev gratulerade och ”tackade” på flyget efter att vi landat på Arlanda😎 Vill ni ser mer ifrån dagen, följ @swevolleydam #svenskvolleyboll #TillsammansMotEM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett inlägg delat av Svenska Volleybollförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (@svenskvolleyboll) 16 Aug 2018 kl. 10:36 PDT

Uppbackade av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har goda chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).


Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se 

den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE vs EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 18:00: FIN vs SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-17

Senast uppdaterad: 2018-08-17

Visa fler nyheter

Sponsorer