Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Herrlandslaget utmanar gruppfavoriten i Örebro

Sveriges volleybollherrar tar sig an förhandstippade Grekland i Örebro under lördagen. Matchstart 17:00. Slut upp för herrlandslaget och stötta dem på plats i Idrottshuset!

Att Grekland blir en tuff nöt att knäcka råder inga tvivel om. Lördagens motståndare fick en kanonstart när de avfärdade Luxemburg i tre raka set i onsdagens kvalpremiär. Sverige fick i sin tur som bekant ge sig mot ett hemmaspelande Azerbajdzjan som vände 0-2-underläge till seger.

När det nu är dags för hemmapremiär har herrlandslaget siktet inställt på att hitta tillbaka till vinnarspåret.
- Grekland är ett ännu bättre lag - ruggigt samspelta av det jag sett. Det kommer bli en riktigt tuff uppgift, men kanske passar det oss bättre att slå ur underläge? Nu gäller det att vi får till vårt eget spel och spelar så bra som vi vet att vi kan. Vi rår helt klart på dem och med hemmapublikens stöd ska vi greja det här, sa assisterande tränare Per Anders Sääf efter onsdagsmatchen.

Lördagens hemmapremiär startar 17:00 och livesänds via både Laola1.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och volleyboll.se, varav det senare alternativet dessutom erbjuder svenska kommentatorer. Volleyboll upplevs dock bäst på plats och herrlandslaget behöver allt stöd det kan få. Säkra dina biljetter via Tickster!  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Så avgörs EM-kvalet 

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision. När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta).

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av sju grupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Samtliga gruppettor och och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER HERR- AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE 3-2 SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE vs GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 19:00: SWE vs LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-17

Senast uppdaterad: 2018-08-17

Visa fler nyheter

Sponsorer