Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SVT sänder dubbla EM-kvalmatcher

Stora nyheter! SVT livesänder damlandslagets hemmamatcher under EM-kvalet i augusti. Söndagens match mot Estland sänds via SVT Play, medan nästa veckas "Finnkamp" i Umeå kommer kablas ut i SVT 2.

Våra volleybolldamer fick en drömstart på EM-kvalet med seger mot gruppfavoriten Tjeckien på bortaplan i onsdagens premiärmatch. Nu är det klart att damlandslagets två kommande hemmamatcher sänds i SVT.

– Kul att se mer och mer volleyboll i svensk tv. Tidigare i sommar sände Sportkanalen och C More Beachvolley-SM från Tylösand och nu har vi damernas EM-kval i SVT. Roligt, inspirerande och bra för Svensk volleyboll, säger Martin Kihlström, Nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

"Ungt och kaxigt!"

Söndagens match mot Estland sänds via SVT Play, medan nästa veckas "Finnkamp" i Umeå kommer går på både SVT 2.

Matcherna kommenteras av Björn Fagerlind vars klassiska stämma guidade oss genom Radiosportens volleybollsändningar under 80-talet, inkluderat den oförglömliga EM-semifinalen 1989 på hemmaplan mot Sovjet. Expertkommentator blir den före detta landslagsspelaren och Frankrikeproffset Andréa Jacobsson.

– Sverige har ett ungt och kaxigt landslag, med gott självförtroende. De har respekt för motståndarna men är inte rädda, säger hon till SVT Sport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

SÅ SÄNDER SVT SPORT EM-KVALET
Söndag 19 augusti 15.55 SVT Play

Sverige-Estland

Lördag 25 augusti 16.55 SVT2/SVT Play

Sverige-Finland

Uppbackat av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har goda chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna möter Grekland 18 augusti och damerna tar sig an Estland dagen efter (19 augusti). Matcherna blir en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också står värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE
Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE vs EST
Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 18:00: FIN vs SWE
Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN
Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare
Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor
Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers
Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar
Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-17

Senast uppdaterad: 2018-08-17

Visa fler nyheter

Sponsorer