Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Herrlandslaget föll mot gruppfavoriten

Sveriges volleybollherrar fortsatte sitt EM-kvaläventyr under lördagskvällen. Hemmapremiären i Idrottshuset i Örebro mot gruppfavoriten Grekland slutade dessvärre med ny förlust.

Siffrorna skrevs till 3-0 (25-20, 25-20, 25-16). Fredric Gustavsson blev poängbäst i det svenska laget med sina 14 poäng. Sverige blixtrade stundtals till med bländande spel, men blandade och gav för mycket i anfall. Att Grekland dessutom briljerade i servemottagningen gjorde inte saken lättare.
- De fick en för enkel resa. Vi lyckades inte med våra servar och hade svårt att stänga ned dem i blocket. De läste oss väldigt bra och utnyttjade det till max. Vi höll lågan uppe och gav verkligen järnet där ute, men belönades aldrig för det. Det var tufft, konstaterar centern David Pettersson efter matchen.

Kvaläventyret inleddes i onsdags med bortamatch mot Azerbajdzjan. Drabbningen var på förhand haussad som en nyckelmatch. Dels för att en bra start på kvaläventyret var oerhört viktig, men framför allt för att just Azerbajdzjan är en väntat tuff utmanare om de två topplaceringarna i gruppen. Nu blev det dock förlust, men i och med att det blev en femsetare fick Sverige med sig en viktig poäng inför fortsättningen.

Nästa match spelas onsdagen den 22 augusti, 19:00. Då väntar ny hemmamatch, i Örkelljunga, den här gången mot Luxemburg. Se biljettlänkar längre ner artikeln!

I morgon, söndag, är det dags för damlandslagets nästa EM-kvaldrabbning. Och det är på nytt Idrottshuset i Örebro som är platsen för skådespelet. 16:00 står antagonisten Estland för motståndet. Damlandslaget fick en drömstart på kvalet när de under onsdagen bortabesegrade Tjeckien med 3-2 i set efter en rysare. Rapport inför Estlandsmatchen finns här: http://www.volleyboll.se/volleyboll/Volleybollandslagen/Nyheter/em-kvaldamlandslagetstallsmotantagonisteniidrottshuset Länk till annan webbplats.

Så avgörs EM-kvalet 

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision. När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta).

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av sju grupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Samtliga gruppettor och och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut är Örebro där herrarna alltså mötte Grekland idag, lördag, och damerna tar sig an Estland söndagen den 19 augusti. Matcherna är en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad som också stod värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdag 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER HERR- AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE 3-2 SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE 0-3 GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 19:00: SWE vs LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-18

Senast uppdaterad: 2018-08-18

Visa fler nyheter

Sponsorer