Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Publikfesten i Idrottshuset fick bittert slut

Damlandslaget fortsatte sitt EM-kvalande under söndagskvällen när antagonisten Estland radade upp på andra sidan nät i ett kokande Idrottshuset i Örebro. Efter fyra set var dock festen över efter att gästerna stängt tillställningen.

Siffrorna skrevs till 3-1 (25-23, 25-23, 16-25, 25-17) fördel Estland. Isabelle Haak blev poängbäst i det svenska laget med sina 25 ”pinnar”, inkluderat sex serveess. Den som glänste mest, och som blev utsedd till Sveriges bästa spelare för dagen, var dock vänsterspikern Diana Lundvall, till vardags i landskampsarrangerande Örebro Volley.

- Vi kämpar verkligen där ute, men det räcker inte hela vägen idag tyvärr. De första två seten spelar vi faktiskt riktigt bra, men vi lyckas inte få dem med oss. Det är egentligen inte de sista bollarna i dessa set som avgör. Det är hur vi spelar i mitten av dem. Det förstör för oss och sätter oss i en dålig sits. I tredje fick vi visa vad vi går för. Vi krossade Estland där och var väl ganska nöjda och lättade efter det. Men i fjärde lyckas vi sedan inte hålla i det. Tråkigt, konstaterar Lundvall till SVT direkt efter matchen.

Tajt och svängigt

Sverige inledde inspirerat inför hemmapubliken i Idrottshuset och gick ifrån till en tidig 7-3-ledning. Anstormningen kom dock av sig samtidigt som Estland repade mod. Vid ställning 11-10 var plötsligt gästerna i ledning och avståndet fortsatte växa efter att esterna gång på gång lyckats stänga ner de svenska anfallen. En viss Isabelle Haak skulle dock svara - och det med besked. En mäktig serveserie från det 19-åriga Italienproffset tog Sverige från underläge 17-20 till 22-20. Sista ordet var dock inte sagt. Det fortsatte nämligen svänga snabbt. Estland kom tillbaka och tystade hemmapubliken efter att ha tagit hem den första akten med 25-23 via två raka serveess av passaren Julija Mönnakmäe.

Andra set såg i mångt och mycket på samma sätt. Lagen växeldrog och var helt jämna när det väl närmade sig sitt avgörande, vid ställning 23-23. Gästerna skulle dock återigen visa sig vara bäst på att hålla nerverna i styr. Två raka poäng, fram till 25-23 och setseger, slog fast den saken. Men Sverige fick som sagt utdelning för sitt slit. Tredje akten var en enda lång blågul uppvisning som slutade med reducering till 1-2 via hela 25-16. Hoppet om en svensk vändning tändes och eldade på hemmapubliken, men matchen skulle alltså inte sluta i våra volleybolldamers favör. Estland kom ut som ett helt annat lag i fjärde set och stängde tillställningen resolut med 25-17.

Dubbelt Finland kommande vecka

Nästa match spelas redan på onsdag, Då är det ”Finnkamp” i Helsingfors Ishall som gäller. Samma lag möts sedan också i Umeå, lördagen den 25 augusti.

- Nu lämnar vi det här bakom oss och laddar om för matcherna mot Finland. Där kan verkligen allt hända. Vi slog Tjeckien i onsdags och de lyckades med samma sak igår (lördag). Dagsformen kommer bli avgörande, säger Diana Lundvall.

Damlandslaget fick en drömstart på EM-kvalet med seger mot gruppfavoriten Tjeckien, rankade elva i Europa, på bortaplan i onsdagens premiärmatch. Efter två omgångar står klart att grupp E är ett riktigt getingboende där alla kan slå alla. Förhandsfavoriten Tjeckien är än så länge utan segrar, efter två raka 2-3-torskar. Finland har i sin tur två raka 3-2-segrar och toppar gruppen på fyra poäng, lika många som Estland. Sverige är trea på två poäng, lika många som Tjeckien. I dagsläget skiljer det alltså blott två poäng mellan ettan och fyran i gruppen.

Uppbackade av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har goda chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut var Örebro där herrarna mötte Grekland den 18 augusti och damerna tog sig an Estland söndagen den 19 augusti. Matcherna var en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också stod värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se 

den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE 1-3 EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

22 augusti - 18:00: FIN vs SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-19

Senast uppdaterad: 2018-08-19

Visa fler nyheter

Sponsorer