Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Damlandslaget "finnkampar" i Helsingfors

Damlandslaget spelar dubbla EM-kvalmatcher mot Finland den här veckan. Den första avgörs under onsdagen, på bortaplan i Helsingfors Ishall, och redan på lördag är det sedan returmöte i Umeå!

22 augusti | FINLAND vs SVERIGE | EM-kval (d)
16:00 | Helsingfors Ishall
Livescore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livesändning (Laola1.tv) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Finland blir en tuff nöt att knäcka för våra volleybolldamer. Grannarna i öst toppar EM-kvalets grupp E efter två omgångar efter två raka 3-2-segrar; först mot Estland och sedan mot Tjeckien. En annan prestation som skvallrar om motståndarens skicklighet är att laget slutade på fjärde plats i Golden European League som avgjordes tidigare i somras.

Sveriges damlandslag kommer till onsdagens Finnkamp med en seger och en förlust i bagaget. EM-kvaläventyret fick en drömstart för en knapp vecka sedan när gruppfavoriten Tjeckien bortabesegrades efter en stentuff femsetare. Lördagens hemmapremiär i Örebro slutade sedan med bitter 1-3-förlust mot Estland. Sedan helgen har vänsterspikern Anna Haak tvingats lämna truppen för att återvända till USA och sitt collegelag Marquette Golden Eagles.
- Både vi och Anna själv ville naturligtvis att hon skulle stanna och vara med hela EM-kvalperioden, och det var också planen från början, men skolan ändrade sitt beslut och ställde ett ultimatum vad gäller hennes scholarship, säger Ismo Peltoarvo, landslagsansvarig.

Fanny Skogsfors har i sin tur anslutit truppen.

Efter två omgångar står klart att grupp E är ett riktigt getingboende där alla kan slå alla. Förhandsfavoriten Tjeckien är än så länge utan segrar, efter två raka 2-3-torskar. Finland har i sin tur två raka 3-2-segrar och toppar gruppen på fyra poäng, lika många som Estland. Sverige är trea på två poäng, lika många som Tjeckien. I dagsläget skiljer det alltså blott två poäng mellan ettan och fyran i gruppen.

Varenda liten poäng är med andra ord guld värd i kampen om de två topplaceringarna i gruppen, vilket skänker extra krydda till veckans dubbla möten med Finland. För på lördag, den 25 augusti, är det nämligen dags för nästa möte lagen emellan. Där och då sluter vi upp för damlandslaget och hejar fram dem på plats i Umeå Energi Arena. Ta med vännerna och familjen och heja fram laget till seger! Säkra dina biljetter via den här länken! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppbackade av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har goda chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut var Örebro där herrarna mötte Grekland den 18 augusti och damerna tog sig an Estland söndagen den 19 augusti. Matcherna var en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också stod värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se 

den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE 1-3 EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 16:00: FIN vs SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK
Fanny Skogsfors, 18, Gislaveds VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-21

Senast uppdaterad: 2018-08-21

Visa fler nyheter

Sponsorer