Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Damlandslaget skakade gruppledande Finland i Helsingfors

Första tonen i dur, resterande tre i moll. Sveriges volleybolldamer åkte på sin andra raka 1-3-förlust under onsdagskvällens EM-kvalmatch i Helsingfors. På lördag finns chans till snabb revansch. Då drabbar Sverige och Finland samman i Umeå.

Setsiffrorna skrevs till 20-25, 25-15, 26-24, 25-14 fördel gruppledande Finland. 19-åriga Serie A-proffset Isabelle Haak slog in 27 poäng.
- Just nu känns det tungt. Det är små marginaler som avgör i tredje set och idag hade vi dem inte på vår sida. Vi börjar matchen väldigt bra och Finland verkar inte riktigt beredda på vårt spel. Det gick som på räls. Sedan steppar de upp i andra och vi hänger inte riktigt med. Vi kommer tillbaka starkt i tredje set, men hittar ändå inte riktigt rätt och kommer inte upp i samma nivå som i första. Trots det har vi känn på setsegern, men faller tungt, sammanfattar lagkapten Jonna Wasserfaller matchen.

Det började alltså bra för Sveriges del. Hemmalaget fick visserligen en drömstart och gick upp in tidig 4-0-ledning, men i volleyboll svänger det snabbt och Sverige var ikapp redan vid 5-5. Lagen följdes därefter åt och turades om att sitta i förarsätet. Tre raka blockpoäng vände svenskt underläge 19-20 till ledning 22-20. Den efterföljande finska timeouten visade sig verkningslös och de blågula forsade vidare till 25-20 och 1-0-ledning efter ett avgörande block signerat Lilly Topic.

Andra set började precis som det första. Med en finsk drömöppning. Skillnaden den här gången var att Sverige inte lyckades svar. De blåvita dundrade fram till 12-4, varpå förbundskapten Jonas Svantesson tog timeout för att väcka sitt lag. Och visst gav det effekt, men långt ifrån tillräckligt för att Sverige skulle kunna utmana om setsegern. I slutet sprang siffrorna dessutom iväg till 25-15 och finsk kvittering.

De dåliga setstarterna fortsatte dessvärre för Sveriges del. I den tredje akten stack motståndarna på nytt iväg i inledningen. Finland hade redan samlat ihop fyra poäng när de blågula inkasserade sin första. Men när svenskorna väl vaknade så gjorde de det på allvar. Finland drog dock ifrån på nytt efter att ha gått från underläge 7-8 till ledning 11-8. Vid ställning 15-19 såg det tungt ut, men där och då klev Isabelle Haak fram. Via en mäktig serveserie förde hon Sverige både ikapp och förbi till ledning 21-19. Finland skulle dock komma tillbaka lagom till aktens avgörande och dessutom roffa åt sig 2-1-ledningen efter en rysare, 26-24.

Någonstans där tycktes luften gå ur det svenska laget. Och inte blev det bättre av att finskorna på nytt fick ett försprång i fjärde aktens inledning. En tidig 3-0-ledningen växte snart till 7-2, varpå Svantesson svarade med de medel han kunde. En ny timeout. Effekt igen, men när Sverige väl närmade sig ett par bollar dröjde det inte länge innan motståndarna drog ifrån. När den andra matchbollen slogs in hade det runnit iväg till hela 25-14.

- Vi fick dåliga starter i alla set på grund av att vi spelade ofokuserat. Det blir jobbigt att alltid börja i uppförsbacke och att tvingas jaga hela tiden. Det sätter sig i huvudet, konstaterar Wasserfaller vidare.

Damlandslaget fick en drömstart på EM-kvalet med seger mot gruppfavoriten Tjeckien, rankade elva i Europa, på bortaplan för exakt en vecka sedan. I den andra omgången, lördagens hemmapremiär i Örebro mot Estland, blev det dessvärre 1-3-förlust. Ny 1-3-förlust idag innebär att Sverige står kvar på två inspelade poäng och att Finland drar ifrån i toppen. Senare ikväll  fullbordas den tredje omgången i grupp E när Tjeckien tar emot Estland.

Redan på lördag är det dags för EM-kvalets fjärde omgång, augusti månads sista (de två avslutande spelas i början av januari 2019). Då är det hemmamatch i Umeå som gäller och på nytt är det Finland som står för motståndet. Matchen sänds i SVT 2. För att damlandslagets dröm om EM-avancemang ska leva vidare är ett bra resultat av största vikt.
- Vi är otroligt revanschsugna. Vi vet ju att vi har det i oss - vi håller för den här nivån. Det visade vi både mot Tjeckien förra veckan och idag igen i första set mot Finland. När vi håller vår högstanivå så vinner vi. Så är det bara. Nyckeln är att hålla den nivån i längre perioden och att göra svackorna kortare och färre, avslutar lagkaptenen.


Uppbackade av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har goda chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut var Örebro där herrarna mötte Grekland den 18 augusti och damerna tog sig an Estland söndagen den 19 augusti. Matcherna var en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också stod värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti är det dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tar emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas sedan i Umeå där damerna ställs mot Finland den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matcherna via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se 

den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE 1-3 EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 16:00: FIN 3-1 SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK
Fanny Skogsfors, 18, Gislaveds VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-22

Senast uppdaterad: 2018-08-22

Visa fler nyheter

Sponsorer