Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Damlandslaget ute efter revansch i Umeå

Efter en intensiv period är vi plötsligt framme vid EM-kvalets fjärde omgång - den sista i augusti. Lördagen den 25 augusti tar damlandslaget tar emot Finland i Umeå Energi Arena. Siktet är inställt på revansch.

Lagen möttes så sent som i onsdags i den finländska huvudstaden. Setsiffrorna skrevs då till 20-25, 25-15, 26-24, 25-14 till fördel för hemmalaget. Sverige visade dock gott gry och skakade motståndet genom att ta hem det ack så viktiga förstasetet. Saken är också den att ugången av matchen hade kunnat vara en helt annan om de blågula lyckats knyta ihop säcken i tredje set, vid ledning 23-21. Finland vände som bekant på steken och tog sedermera hem alla tre poäng. Därför är våra volleybolldamer minst sagt revanschsugna inför lördagens returmöte i Umeå.

- Vi vet ju att vi har det i oss - vi håller för den här nivån. Det visade vi både mot Tjeckien förra veckan och idag mot Finland i både första och tredje set. När vi håller vår högstanivå så vinner vi. Så är det bara. Nyckeln är att hålla den nivån i längre perioden och att göra svackorna kortare och färre, konstaterade lagkapten Jonna Wasserfaller efter förlustmatchen senast.

En spelare som torde vara extra taggad i det svenska laget är Fanny Åhman. Den talangfulla liberon representerar nämligen Umeå-klubben IKSU och kommer således spela inför familj och vänner i Umeå Energi Arena.


Damlandslaget fick en drömstart på EM-kvalet med seger mot gruppfavoriten Tjeckien, rankade elva i Europa, på bortaplan för en och en halv vecka sedan. I den andra omgången, förra lördagens hemmapremiär i Örebro mot Estland, blev det dessvärre 1-3-förlust. Ny 1-3-förlust i onsdags innebär att Sverige står kvar på två inspelade poäng och att Finland dragit ifrån i toppen. Seger i lördagens returmöte är därmed av största vikt. Dels för att Finland inte ska dra ifrån ytterligare, men också för att Sverige är i behov av poäng för att hålla EM-drömmen vid liv.

Tillsammans kan vi hjälpa våra volleybolldamer på vägen genom att stötta dem på plats. Säkra dina biljetter till matchen via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

SVT direktsänder

För den som inte kan heja fram Sverige på plats finns möjlighet att följa matchen via både TV, surfplatta och mobil. SVT är nämligen på plats livesänder och "Finnkampen" via både SVT 2 och SVT Play. Kommenterar gör Chris Härenstam och expert Andréa Jacobsson.

Sändningen startar 16.55 och finns tillgänglig här (länk till SVT Play) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Uppbackade av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har goda chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan.

Först ut var Örebro där herrarna mötte Grekland den 18 augusti och damerna tog sig an Estland söndagen den 19 augusti. Matcherna var en del av en riktig supervecka i Närkes residensstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också stod värd för tourfinalen av Swedish Beach Tour 16-18 augusti.

Onsdagen den 22 augusti gick tåget vidare till ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, där herrarna tog emot Luxemburg. Augusti-kvalets sista hemmamatch spelas i Umeå där damerna ställs mot Finland lördagen 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matchen via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fullständigt spelschema, resultat, tabeller, statistik, livescore m.m, se 

den officiella turneringssajten på Europeiska Volleybollförbundets hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE 1-3 EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 16:00: FIN 3-1 SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE vs. FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK
Fanny Skogsfors, 18, Gislaveds VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-24

Senast uppdaterad: 2018-08-24

Visa fler nyheter

Sponsorer