Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Herrlandslaget går för andra raka segern mot Luxemburg

Stärkta av onsdagens förlösande 3-1-seger i Örkelljunga har våra volleybollherrar siktet inställt på att spela hem tre nya poäng i lördagens bortamatch mot Luxemburg.

25 augusti | 

LUXEMBURG vs SVERIGE | EM-kval (h)
19:00 | d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livesändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livescore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige och Luxemburg drabbade alltså samman i Örkelljunga så sent som i onsdags. Gästerna tog hem första set, men därefter dominerade de blågula totalt. Sveriges segersiffror skrevs till 22-25, 25-14, 25-17, 25-14, varpå tre livsviktiga poäng inkasserades i jakten på EM-avancemang.

Kvaläventyret inleddes för en och en halv vecka sedan med bortamatch mot Azerbajdzjan. Drabbningen var på förhand haussad som en nyckelmatch. Dels för att en bra start på kvalet var oerhört viktig, men framför allt för att just Azerbajdzjan är en väntat tuff utmanare om de två topplaceringarna i gruppen. Nu blev det dock förlust, men i och med att det blev en femsetare fick Sverige med sig en viktig poäng inför fortsättningen. Förra lördagens hemmapremiär mot gruppfavoriten Grekland slutade i sin tur med klar 0-3-förlust.

Segern senast mot Luxemburg gör dock att Sverige återigen är med i racet om en plats i 2019 års EM-slutspel. De blågula är i skrivande stund på delad andraplats i gruppen, tillsammans med Azerbajdzjan. Ny svensk seger på lördag innebär sannolikt att våra volleybollherrar kliver ifrån Azerbajdzjan, förutsatt att favoriten till lika gruppledande Grekland "gör jobbet" och besegrar Sveriges huvudkonkurrent på söndag.
- Vi åker dit med siktet inställt på att vinna med 3-0. Det är bara att fortsätta nöta på det enkla - servepress och mottag - och så gäller det att vi hittar en jämnhet i spelet, sade passaren Andreas Eriksson efter segermatchen i onsdags.


Så avgörs EM-kvalet 

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision. När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta).

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av sju grupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Samtliga gruppettor och och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut var Örebro där herrarna mötte Grekland och damerna tog sig an Estland, helgen 18-19 augusti.

Onsdag 22 augusti var det sedan dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tog emot Luxemburg. Augusti-kvalets sista hemmamatch spelas nu i helgen i Umeå där damerna ställs mot Finland, den 25 augusti.

Säkra dina biljetter till matchen via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Foto: Roger Linde

EM-KVALMATCHER HERR - AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE 3-2 SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE 0-3 GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 19:00: SWE 3-1 LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Hylte/Halmstad VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Lunds VK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Linköpings VC
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-24

Senast uppdaterad: 2018-08-24

Visa fler nyheter

Sponsorer