Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Publikfest i Umeå när Finland spelade hem EM-biljetten

Sista EM-kvalmatchen i augusti och publikfest i Umeå. Då var det Finland som fick fira. Gästerna tystade hemmapubliken, vann i tre raka set och säkrade därmed avancemang till 2019 års EM-slutspel. Hoppet om en svensk EM-biljett lever fortfarande!

Siffrorna skrevs till 3–0 (25-14, 27-25, 25-19). Isabelle Haak blev poängbäst av alla spelare på planen med sina 22 ”pinnar”.

- Vi möter ett taggat Finland i en full hall här i Umeå och det är lite press. Vi vet ju att vi i princip måste vinna. Att vi börjar spänt i första set känns därför helt okej. I andra spelar vi bättre och utnyttjar våra styrkor på ett annat sätt, även om vi inte riktigt får utdelning. Finland rider på en våg här idag och är fruktansvärt bra i perioder. I tredje kollapsar vi. Vi leder 15-10, sedan rasar det bara iväg i vår servemottagning, säger förbundskapten Jonas Svantesson.

Första set blev en finsk uppvisning, varpå den stämning som piskats upp i Umeå Energi Arena kom av sig för en stund. Akten fick dock en fin svensk avslutning i form av tre raka serveess från lagkapten Jonna Wasserfaller, något som skänkte hopp inför fortsättningen. Och visst höjde Sverige spelet i andra set. Både en och två och tre nivåer. Laget spelade sig fram till dubbla setbollar vid 24-22. Men där var det stopp. Finland bröt den svenska serven och kvitterade sedan genom att "essa" in 24-24. Snart var EM-kvalets kanske tyngsta setförlust ett faktum. Gav sig Sverige där? Inte en chans! De blågula gick ifrån till en tidig 3-0-ledning i tredje, och när halva setet var spelat hade avståndet vuxit till fem poäng (13-8). Finland åt sig dock ikapp och vid 16-16 var lagen plötsligt jämsides. När Finland slog in 19-18 tog de ledningen för första gången i akten, och någonstans där tycktes luften gå ur det svenska laget. Motståndarna forsade fram och tog sig hela fram till hela sex matchbollar (24-18). Sverige lyckades rädda den första, sedan var det roliga slut. 25-19 förkunnade att matchen var till ända och att Finland säkrat avancemang till 2019 års EM-slutspel.

Hoppet lever

Augusti månads EM-kvalade är därmed över. Fyra matcher har avverkats och Sverige står noterade för en seger och tre förluster. Kvalet fortsätter och avslutas i januari 2019 med ytterligare två matcher. Sveriges volleybolldamer spelar på bortaplan mot Estland och avslutar sedan med hemmamatch mot Tjeckien onsdagen den 9 januari. Förbundskapten Jonas Svantesson sammanfattar månaden som gått:

- Vi får en ohyggligt bra start i och med segern borta mot Tjeckien. Den gav oss otroligt mycket energi, men samtidigt så sätter vi en hög press på oss själva. I den efterföljande matchen mot Estland slår verkligheten till ganska hårt. Och när verkligheten och förväntningarna inte stämmer överens blir det jobbigt. Det blir jobbigt mentalt.

Hoppet om att nå 2019 års EM-slutspel hänger på en skör tråd, men det är på inget sätt över. Sverige har dock inte avgörandet i egna händer. Finland har ett stort finger med i spelet. Drömscenariot kan kort och gott förklaras så här:
Om både Sverige och Finland vinner sina återstående två matcher blir Sverige garanterat tvåa i gruppen och går därmed vidare till EM-slutspel. I det här scenariot skulle Sverige kliva upp på tre segrar, vilket då skulle vara en mer än vad trean och fyran mäktat med. Viktigt att ta i beaktning är nämligen att antalet segrar väger tyngre än antalet inspelade poäng.

Senare ikväll, närmare bestämt 19:00, spelar herrlandslaget ödesmatch mot Luxemburg på bortaplan. Matchen livesänds på www.laola1.tv Länk till annan webbplats.. Utskick med tillhörande bilder och citat kommer så snart som möjligt efter matchslut.


Uppbackade av SOK

Damlandslaget har med SOK:s stöd satt segel mot OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Resan dit är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Stärkta av framgången är siktet nu inställt på nästa delmål: Augusti månads EM-kvalande.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har chans att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Sveriges damer har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

 

EM-KVALMATCHER DAM - AUGUSTI
15 augusti - 18:00: CZE 2-3 SWE

Spelplats: City Hall, Jablonec nad Nisou 

19 augusti - 16:00: SWE 1-3 EST

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 16:00: FIN 3-1 SWE

Spelplats: Helsingfors ishall 

25 augusti - 17:00: SWE 0-3 FIN

Spelplats: Umeå Energi Arena

TRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Klara Andersson, 21, Engelholms VS

Spikers


Isabelle Haak, 19, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Rebecka Lazic, 23, Le Cannet (FRA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK
Hedda Broberg, 16, Södertelge VBK
Fanny Skogsfors, 18, Gislaveds VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-25

Senast uppdaterad: 2018-08-25

Visa fler nyheter

Sponsorer