Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval:"Katastrof" när herrlandslaget föll

Sveriges volleybollherrar föll mot Luxemburg under lördagskvällen. Sverige hade 2-0-ledning men fick se motståndarna både vakna, vända och vinna.

Siffrorna skrevs till 23-25, 19-25, 25-20, 25-20, 15-10 till fördel för hemmalaget.
- Vi spelar inte på topp, om man säger så. Vi leder 2-0 och har 8-4 i tredje. Vi ska bara stänga det här. Sedan går det troll i bollen. Katastrof, helt enkelt. Precis som mot Azerbajdzjan. Vi har jordens möjlighet här idag, men vi tar den inte. Vi står och väntar på att motståndaren ska göra miss, när det är vi som ska göra poängen själva, säger förbundskapten Johan Isacsson efter matchen.

I och med förlusten är vägen till 2019 års EM-slutspel krokigare för våra volleybollherrar. De blågula är i skrivande stund på delad andraplats i gruppen, tillsammans med Azerbajdzjan, men rankar som trea på grund av färre antal segrar. Azerbajdzjan har dessutom en match mindre spelad. Den fjärde omgången, augusti månads sista, fullbordas under söndagen när Grekland gästar Baku. För att Sverige ska nå andraplatsen i gruppen krävs att laget besegrar både Grekland och Azerbajdzjan när EM-kvalet avslutas i början av januari 2019.

Så avgörs EM-kvalet

Herrlandslaget är på plats 19 på Europarankingen och tillhör således en av favoriterna att knipa en av de 24 biljetterna till 2019 års EM-slutspel. Laget kommer till kvalet med en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr i ryggen. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision.

EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av totalt sju kvalgrupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Gruppettorna samt de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet 2019 som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

EM-KVALMATCHER HERR - AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE 3-2 SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE 0-3 GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 19:00: SWE 3-1 LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga

25 augusti - 19:00: LUX 3-2 SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Hylte/Halmstad VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Lunds VK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Linköpings VC
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-25

Senast uppdaterad: 2018-08-25

Visa fler nyheter

Sponsorer